FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ina i Petrokemija potpisali dodatak ugovoru o opskrbi plinom

ZAGREB, 12. travnja 2013. (Hina) - Tvrtka Prirodni plin, članica Ina grupe, i kutinska Petrokemija potpisale su dodatak ugovoru o opskrbi plinom kojim su revidirani uvjeti isporuke u ovoj godini te ugovorene određene količine do kraja iduće godine, a dogovoreni su i povoljniji uvjeti opskrbe, izvijestile su danas iz te dvije kompanije.

Ina u svom priopćenju navodi kako je, sukladno aneksu ugovora, isporuka plina produžena za godinu dana, odnosno do kraja sljedeće godine pri čemu su Petrokemija i Prirodni plin dogovorili povoljnije uvjete opskrbe sukladno trenutnoj situaciji na tržištu.

"Postojeći dvogodišnji ugovor o opskrbi bio je potpisan za razdoblje do kraja 2013. godine, dok je ovim aneksom dogovorena isporuka otprilike 523 milijuna prostornih metara plina u 2013. godini, a za sljedeću godinu predviđa se isporuka od oko 300 milijuna prostornih metara. Količine ugovorene za 2014. godinu čine značajni dio potreba Petrokemije te istovremeno omogućavaju dodatnu fleksibilnost Ini i Petrokemiji da reagiraju na eventualne promjene na tržištu plina", navode iz Ine.

Iz Petrokemije napominju kako su dodatkom ugovora revidirani uvjeti isporuke u 2013. te ugovorene određene količine do kraja 2014. godine (u najvećoj mjeri radi se o količinama koje proizlaze iz ugovorenih odredbi kojima je definiran fleksibilni raspon preuzimanja u 2012. i 2013. godini).

"Postojeći ugovor, sklopljen u prosincu 2011. godine, temeljen je na tadašnjim uvjetima tržišta plina Hrvatske, kao i na tzv. eskalacijskoj formuli za određivanje cijene plina. Usuglašenom revizijom ugovora, odnosno sklopljenim dodatkom ugovoru, omogućena je opskrba plinom po uvjetima koji su mnogo bliži uvjetima na europskom tržištu, a koji će Petrokemiji omogućiti kvalitetnije poslovanje", navode iz kutinskog proizvođača umjetnih gnojiva uz napomenu kako primjena revidiranih uvjeta počinje s 1. siječnjem 2013. godine.

Inače, kutinska je Petrokemija među većim potrošačima prirodnog plina u Hrvatskoj s godišnjom potrošnjom od oko 650 milijuna prostornih metara.

Petrokemija je sredinom siječnja ove godine objavila da je, na temelju u studenom prošle godine raspisanog natječaja za opskrbu prirodnim plinom, zaključila ugovor o isporuci 130 milijuna prostornih metra prirodnog plina s najpovoljnijim ponuđačem Prvim plinarskim društvom iz Vukovara (u ime Gazprom Schweiz AG).

Petrokemija je zaključila ugovor za dio količina, u skladu s odredbama važećeg ugovora za opskrbu zaključenog s Prirodnim plinom, naveli su tada iz Petrokemije uz napomenu kako vode pregovore o tekućim isporukama i budućoj suradnji i sa svojim ugovornim dobavljačem, Prirodnim plinom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙