FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović obišao Kemijski odsjek PMF-a u povodu otvorenog dana

ZAGREB, 12. travnja 2013. (Hina) - U povodu 6. Otvorenog dana Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) zagrebačkog sveučilišta posjetio ga je danas i predsjednik Republike Ivo Josipović na kojem su mu kroz interaktivni obilazak u laboratorijima studenti pokazivali razne kemijske pokuse i njihovu praktičnu primjenu.

Svi posjetitelji moći će tijekom današnjeg dana do 17 sati vidjeti pokuse iz kemije svjetla, elektriciteta u kemiji, kemije boja, saznati kako se proizvode i djeluju otrovi i lijekovi, kako nastaju kristali te primjenu kemije u svakodnevnom životu.

Tijekom dana na Kemijskom odsjeku PMF-a na Horvatovcu održavaju se i brojne radionice i predavanja iz fizikalne, računalne, analitičke i organske kemije, biokemije. Tako će primjerice posjetitelji čuti je li život moguć samo iz ugljkovih spojeva, o hemoglobinu - molekulskoj simbiozi koja život znači, o svijetu nanomaterijala te o kratkoj povijesti vatre i o kemiji evolucije.

Posjetitelj će tako moći vidjeti demonstracije kako ekstrahirati DNK voća, kako je moguće plamenom kuhano jaje uvući kroz usko grlo tikvice, saznati zašto je nebo plavo, o kemijskim procesima koji nastaju pri pripremanju hrane, o otopinama i efektne pokuse s tekućim dušikom. Također će moći vidjeti kako svijetli magnezijeva traka, kako se utvrđuje prisutnost alkohola u organizmu, naučiti nešto o štetnosti konzumacije droga, o bojnim otrovima, o legurama i još mnogo drugo korisnih znanja te sudjelovati u kvizu znanja.

S obzirom na veliki interes za predavanja i radionice brojnih škola s PMF apeliraju da ih se kontaktira radi rezervacije mjesta. Posjetitelji će također moći kupiti i prigodne suvenire.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙