FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashton idući tjedan u Crnoj Gori vezano uz prijepore oko izbora

PODGORICA, 12. travnja 2013. (Hina) - Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton idući tjedan dolazi u Podgoricu kako bi s crnogorskim čelnicima razjasnila političku situaciju nakon predsjedničkih izbora obzirom da oporba ne priznaje pobjedu predsjedničkog kandidata Demokratske partije socijalista (DPS) Filipa Vujanovića, objavljeno je u petak u Podgorici.

Kako navode podgorički mediji, Ashton će u Podgoricu doći oko 17. travnja, kada dolazi u Beograd u pokušaju da se postigne dogovor s Prištinom. Kako se dodaje, u Bruxellesu su detaljno proučili izvješće OESS-ovih promatrača kao i tima Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, nevladinih organizacija za ljudska prava i informacije koje im šalje ured Europske komisije u Podgorici.

U Podgorici istodobno ne popušta napetost između dva stožera Filipa Vujanovića i Miodraga Lekića, s jedne i državne izborne komisije i drugih državnih organa, s druge strane. Općinske izborne komisije (OIK) u većini crnogorskih gradova odbile su kao neosnovane gotovo sve prigovore izbornog stožera Miodraga Lekića, dok će u Podgorici izbori biti ponovljeni na dva biračka mjesta, ali oni bitnije ne mogu utjecati na konačan ishod.

Podgorički mediji javljaju da je više od sto građana potpisalo poziv međunarodnoj zajednici, osobito Europskoj uniji, kojim se od nje traži da, "umjesto protokolarnih priopćenja, suštinski podrže obranu elementarnih demokratskih prava u Crnoj Gori" prihvaćajući ocjene da je bilo neregularnosti na izborima koje su bitno utjecale na njihov ishod. Među potpisnicima apela su novinari, urednici, sveučilišni profesori, književnici, predstavnici nevladinog sektora, studenti, glazbenici i liječnici. Iz stožera Miodraga Lekića priopćeno je da će taj apel biti objavljen na internetu kako bi ga mogli potpisati i ostali građani koji dijele njihovo mišljenje.

U vladajućem DPS-u ističu da tim činom "Demokratski front ponovo razobličava sam sebe, šaljući opasne poruke svojim pristalicama koje želi zloupotrijebiti za zaustavljanje integracijskih procesa i vraćanje kotača povijesti nazad u 90-e godine prošlog stoljeća".

"Ordinarna je glupost govoriti da DPS želi izazvati državni udar. To bi značilo da želimo sami sebe svrgnuti s vlasti i poništiti državno uređenje u čijem smo kreiranju dominantno sudjelovali svih ovih godina. Jasno je kome su takve ideje na pameti – isključivo njima iz DF-a, koji ne priznaju izbornu volju građana i ne poštuju Ustav i zakone države Crne Gore", stoji u priopćenju kojim se komentiraju ocjene Demokratskog fronta da se radi o svojevrsnom državnom udaru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙