FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se mirno trgovanje

ZAGREB, 12. travnja 2013. (Hina) - Kao i proteklih dana, i danas bi na Zagrebačkoj burzi Crobexi mogli stagnirati, jer tržište uz ovako nisku likvidnost nema snage za znatniji pomak u nekom smjeru.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 8 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Crobex indeks jučer je blago ojačao, za 0,04 posto, na 1.982 boda, dok je Crobex10 oslabio 0,02 posto, na 1.100 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je svega 6,4 milijuna kuna, što je otprilike upola manje nego dan ranije.

Gotovo trećina prometa ostvarena je dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena oslabila 0,46 posto, na 214 kuna.

Veće prodaje zbile su se u turističkom sektoru, uslijed bojazni ulagača da bi eventualno uvođenje poreza na nekretnine moglo utjecati na profitabilnost kompanija.

Tako je jučer cijena dionice Arenaturista oslabila 3,85 posto, Turisthotela 2,57 posto, Valamar Adria Holdinga 2,09 posto, a Riviera Adrije 0,43 posto.

Blagi oporavak Baltic Dry Indexa, na 859 bodova, pozitivno je utjecao na cijene dionica brodara specijaliziranih za suhe terete – dionica Jadroplova poskupjela je 0,18 posto, a Atlantske plovidbe 2,37 posto.

„Domaće tržište trenutno obilježava vrlo slaba likvidnost te Crobexi tendiraju kliziti naniže. I danas očekujem stagnaciju Crobexa, uz slabe promete, dok bi u većem fokusu investitora mogla biti dionica HT-a“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle četvrti dan zaredom, gurnuvši Dow Jones i S&P 500 indeks na nove rekordne razine, jer su novi makroekonomski podaci ublažili strahovanja ulagača od usporavanja rasta američkog gospodarstva.

Dow Jones indeks ojačao je 0,42 posto, na 14.865 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,36 posto, na 1.593 boda, a Nasdaq indeks 0,09 posto, na 3.300 bodova.

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, nakon znatnog uspona cijena dionica posljednjih dana, no ne očekuje se veća korekcija jer ulagače ohrabruju novi rekordni dosezi S&P 500 i Dow Jones indeksa na Wall Streetu.

„Nervoza investitora na inozemnim je burzama sve vidljivija - u posljednjih mjesec dana indeks straha VIX je porastao jednako kao I volatilnost tog indeksa unutar dana. Makroekonomski pokazatelji i dalje su u skladu s očekivanjima, no sada će investitori usmjeriti pozornost prema podacima o potrošnji, kako bi vidjeli kako fiskalni rezovi i skupi energenti utječu na taj glavni pokretač gospodarskog rasta. Zbog svega toga, nije isključena mogućnost korekcije na inozemnim burzama“, zaključuje Bešević Vlajo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙