FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljeni kandidati liste HSS-HSLS za europarlament

ZAGREB, 11. travnja 2013. (Hina) - Hrvatska seljačka stranka (HSS) i Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS) predstavile su danas u Europskom domu u Zagrebu kandidate sa svoje liste za EU parlament, a prvi na listi Miroslav Rožić istaknuo je kako u europarlamentu žele sačuvati hrvatski kulturni identitet i posebnosti, poput tradicionalnih obrta i djelatnosti.

Na listi HSS-HSLS je šest članova HSS-a, četiri člana HSLS-a i dvije nezavisne članice. Ukupno je na listi sedam žena.

Rožić je naglasio kako žele postići europski socijalni standard za hrvatske građane, spasiti hrvatsko selo i razvijati proizvodnju hrane i prehrambene industrije te očuvati prirodne raznolikosti kao jedan od glavnih potencijala gospodarskog razvoja.

Podsjetio je da je biolog po struci te kako je bio zastupnik u tri uzastopna mandata u Hrvatskom saboru. Politiku je napustio prije pet godina, a, kazao je, izbori za Europski parlament su ga potaknuli da se vrati i pokuša za Hrvatsku učiniti ono što nije uspio u Hrvatskoj.

Također je rekao kako je HSS više od sto godina sudjelovao u svim povijesnim događajima Hrvatske, pa niti ovaj povijesni događaj - prvi izbori za Europski parlament, neće proći bez HSS-a. Podsjetio je da je HSS članica Europske pučke stranke, što znači najbrojnijeg stranačkog kluba u EU parlamentu.

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor ocijenio je da će na izborima za Europski parlament biti mali odaziv birača, istaknuvši kako je to šteta nakon više od 10 godina napora i muke da se uđe u EU.

Rekao je i kako je datum izbora, 14. travnja, prva veća greška predsjednika Republike Ive Josipovića jer je poslušao SDP i zakazao izbore u ovom terminu. No, izrazio je uvjerenje da će koalicija HSS-HSLS polučiti dobar rezultat te je pozvao birače da izađu na izbore.

Predsjednik HSS-a Branko Hrg istaknuo je kako se s predsjednikom HSLS-a dogovorio da ne žele biti priljepci ni jedne veće stranke nego da žele na ove europske, povijesne izbore izaći kao dvije stranke - HSLS kao prva stranka koja je osnovana u novoj demokraciji u Hrvatskoj i HSS kao najstarija, kontinuirana stranka u Hrvatskoj.

"HSS ima 53.000 članova, a HSLS ima 25.000 članova. Mi računamo da s tim brojem članova imamo sigurno prolaz u Europski parlament", zaključio je Hrg.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙