FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Splitski HNK: baletanu Jassauiu Mergalijevu međunarodno priznanje

SPLIT, 4. travnja 2013. (Hina) - Solist Baleta Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Split Jassaui Mergalijev osvojio je treću nagradu na prestižnom Šestom međunarodnom baletnom natjecanju Rudolf Nurejev održanom nedavno u Budimpešti, priopćio je danas splitski HNK.

Dvadesetosmogodišnji kazahstanski baletan u splitski je balet došao u siječnju prošle godine i odmah po dolasku osvojio splitsku kazališnu publiku. Baletno je obrazovanje Mergalijev stekao u rodnom Almatyju, diplomiravši na tamošnjem Koreografskom koledžu Seleznev 2002. godine.

Profesionalnu karijeru počeo je kao solo plesač u središnjem kazahstanskom Državnom akademskom opernom i baletnom kazalištu Abai u Almatyju, a nastavio u Ukrajinskom akademskom opernom i baletnom kazalištu Ševčenko u Kijevu.

Nakon toga bio je solist baletnih trupa u Izraelu, Japanu, Mađarskoj, SAD-u, Kini, Italiji, Turskoj i Koreji, a prije angažmana u splitskom Baletu, bio je solist Baleta David Campos u Madridu, te kazališta Vanemuine u Estoniji.

Godine 2006. pobijedio je na 23. međunarodnom baletnom natjecanju u Varni.

Međunarodno natjecanje Rudolf Nurejev, kako je pojašnjeno, ove se godine održalo u spomen na dvije obljetnice tog velikana svjetskog baleta 20. stoljeća. Naime, ove je godine 75. rođendan i 20 godina od smrti Nurejeva, čija je ideja o pokretanju tog natjecanja proizišla iz njegove dugogodišnje i intenzivne suradnje s budimpeštanskim baletom i kasnijim osnivačem natjecanja Rolandom Bokorom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙