FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za četvrtak, 4. travnja

ZAGREB, 4. travnja 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za četvrtak, 4. travnja.

ZAGREB - Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Ivo Josipović uručit će odlikovanja i odluke o promaknućima u prigodi obilježavanja 4. godišnjice prijema Republike Hrvatske u NATO savez te 10. obljetnice sudjelovanja Oružanih snaga RH u operaciji ISAF (11 sati, Hrvatsko vojno učilište "Petar Zrinski", Ilica 256 b). Ministartsvo obrane najavljuje da će svečanom obilježavanju nazočiti i ministar obrane Ante Kotromanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Lovrić i drugi.

ZAGREB/DRNIŠ - Predsjednik Republike Ivo Josipović nazočit će obilježavanju Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju (12 sati, Trg Petra Preradovića). Organizator obilježavanja u Zagrebu je Ured za razminiranje Vlade RH i Hrvatski centar za razminiranje. Ove godine centralno obilježavanje toga dana je u Drnišu, gdje će se u Gradskoj vijećnici održati konferencija za novinare (9,30 sati). Hrvatska je jedna od zemalja koje ne mogu slobodno raspolagati svim svojim teritorijem, jer se 680 kilometara četvornih još uvijek nalazi u kategoriji minski sumnjivog prostora. Od 1991. do danas 1975 osoba stradalo je u 1352 minska incidenta. Na minski sumnjivim područjima smrtno je stradalo 509 osoba. Opća skupština UN-a je u prosincu 2005. godine 4. travnja proglasila Međunarodnim danom svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju. Hrvatska je u prosincu 1997. potpisala, a Sabor 1998. ratificirao Konvenciju o zabrani uporabe, proizvodnje, uvoza, izvoza i skladištenja pješačkih mina (Ottawska konvencija).

ZAGREB - Vlada na sjednici treba dati suglasnost na tekst Ugovora o prodaji i prijenosu dionica trgovačkog društva Brodotrogir i Sporazuma o osiguranju tražbine zasnivanjem založnog prava na nekretninama kao sredstva osiguranja za ispunjenje ugovornih obveza kupca. Pred Vladom će se naći i prijedlog zakona o naplati poreznog duga fizičkih osoba, a kojim bi se fizičkim osobama - građanima te bivšim obrtnicima omogućio reprogram te obročna otplata poreznog duga, odnosno duga za poreze i doprinose. Njima bi se omogućilo reprogramiranje naplate glavnice duga uz kamatnu stopu od 4,5 posto, ovisno o visini taj bi dug mogli otplatiti u mjesečnim obrocima u roku od tri do najviše pet godina (od 36 do 60 mjeseci), uz istovremeni otpis duga s osnove kamate, ili bi im se, ako im više odgovara, omogućio otpis duga s osnova kamata, uz jednokratno plaćanje glavnice duga. Predloženi bi se zakon primijenio isključivo za naplatu poreznog duga fizičkih osoba te obrtnika koji su obrtničku djelatnost prestali obavljati do kraja prošle godine. Iznimno, zakon bi se primijenio i na naplatu poreznog duga fizičkih osoba u djelatnosti poljoprivrede i ribarstva koje obavljaju registriranu djelatnost ili su obvezno osigurane kao poljoprivrednici, a upisane su u upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Na dnevnom su redu i izmjene i dopune Zakona o državnim maticama po kojima bi se državne matice vodile isključivo u elektroničkom obliku. Izmjenama bi se skratio i rok za određivanje osobnog imena djeteta s dva na mjesec dana od njegova rođenja, a predlaže se i da na ispravama više ne budu vidljive promjene za osobe koje su promijenile spol i osobno ime (10 sati, Trg sv. Marka 2).

ŠIBENIK - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko posjetit će Šibenik gdje će se sastati s gradonačelnikom Antom Županovićem, dogradonačelnicima i zastupnicima u Hrvatskom saboru Frankom Vidovićem i Petrom Baranovićem te županom Šibensko-kninske županije Goranom Paukom (10,55 sati, Ured gradonačelnika). Leko će potom obići Tvornicu lakih metala d.d. (TLM) te pogon Zagreb Montaže i radove na novoj komunalnoj infrastrukturi u Poduzetničkoj zoni Podi. Izjava za novinare predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke bit će u 13 sati na novoj cesti u Poduzetničkoj zoni Podi.

ZAGREB - "Prvi izbori za europski parlament u Hrvatskoj – koliko su važni?", naziv je političkog sučeljavanja ususret izborima za Europski parlament koje organiziraju Akademija za politički razvoj u suradnji sa Europskim domom Zagreb. Na političkom sučeljavanju u Europskom domu sudjelovati će kandidat Kandidacijske liste grupe birača Ivan Jakovčić, kandidat liste SDP/HNS/HSU Tonino Picula, kandidat liste HDZ/HSP AS/BUZ Andrej Plenković i kandidat liste Zeleni zajedno Toni Vidan (18 sati, Europski dom, dvorana Strasbourg, Jurišićeva 1/I).

ZAGREB - Završna konferencija projekta "Antikorupcijske mjere u provedbi politika javne nabave", financiranog iz europskog programa IPA. Voditelj projekta je Partnerstvo za društveni razvoj iz Zagreba, a partneri u projektu su Udruga općina u Hrvatskoj i Nicolas Witsen Foundation iz Nizozemske. Jedan od ključnih rezultata projekta je uspostava integrityobservers.eu web portala i Baze podataka javne nabave u Hrvatskoj, prvog takvog servisa koji omogućuje građanima nadzor javne nabave, a na konferenciji će biti prezentirane analize slučajeva dobivenih iz Baze (10 sati, Hotel Dubrovnik, Ljudevita Gaja 1).

Dežurni urednici za desku OSV Hrvatska:

ujutro - Srebrenka Parlov

popodne - Jasna Nahtigal Lazarić

navečer - Milka Ćurković

telefon: 01 48 08 600

telefaks: 01 48 08 822

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙