FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 3. travnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

BRUXELLES - Međunarodni monetarni fond (MMF) izdvojit će milijardu eura tijekom tri godine za paket pomoći Cipru, najavila je u priopćenju objavljenom u srijedu izvršna direktorica Christine Lagarde. Lagarde je kazala kako očekuje da će odbor MMF-a odobriti ta sredstva početkom svibnja. "Tim Međunarodnog monetarnog fonda postigao je na stručnoj razini dogovor sa ciparskim vlastima o ekonomskom programu koji će uz MMF podržati i Europska unija i Europska središnja banka", kazala je Lagarde. "Kombinirani financijski paket od ukupno 10 milijardi eura osmišljen je kako bi se pomoglo Cipru da pokrije financijske potrebe, uključujući obveze servisiranja duga, i da istodobno provodi mjere nužne za obnovu zdravlja gospodarstva i za ponovni pristup financiranju na tržištu kapitala", rekla je čelnica MMF-a.

BRUXELLES - Godišnja stopa inflacije u eurozoni u ožujku je kliznula na 1,7 posto, pokazuju u srijedu prve procjene europskog statističkog ureda Eurostata. U veljači je godišnja inflacija mjerena potrošačkim cijenama iznosila 1,8 posto, stoji u priopćenju. Po prvim procjenama, najizrazitiji rast cijena u ožujku je zabilježen u kategoriji hrane, alkohola i duhanskih proizvoda. Godišnja inflacija u toj kategoriji proizvoda procijenjena je u visini 2,7 posto, kao i u mjesecu ranije, navodi se u priopćenju. Slijede usluge, kod kojih je rast cijena na godišnoj razini procijenjen na 1,9 posto. U segmentu energenata godišnja inflacija u ožujku je procijenjena na 1,7 posto. Godišnja inflacija na razini 17-člane eurozone u ožujku se tako dodatno spustila u odnosu na razinu od "ispod ali blizu dva posto", koliko ciljaju u Europskoj središnjoj banci (ECB). Prve procjene statističkog ureda ne uključuju promjene potrošačkih cijena na mjesečnoj razini. Konačne podatke o potrošačkim cijenama u eurozoni i Europskoj uniji Eurostat će objaviti 16. travnja, stoji u priopćenju.

VARŠAVA - Poljska je napravila novi korak u procesu privatizacije državne zrakoplovne kompanije LOT nakon što je vlada predložila zakon koji će omogućiti prodaju većinskog udjela u tom prijevozniku. "Nema sumnje da, ako ne želimo nastaviti ulijevati proračunski novac u tu rupu bez dna, privatizacija ostaje naša jedina realna opcija", kazao je jučer premijer Donald Tusk na konferenciji za novinare u Varšavi. LOT je prošlu godinu završio s operativnim gubitkom od 115 milijuna zlota (28 milijuna eura), a prognoziralo se da će ostvariti dobit od 52,5 milijuna zlota. U prosincu je primio prvu tranšu kredita ukupne vrijednosti milijardu zlota, što je navelo Europsku uniju da pokrene postupak kako bi utvrdila je li Varšava tim potezom prekršila propise o državnoj pomoći. Zrakoplovna kompanija prošlog je mjeseca poslala vladinim dužnosnicima plan restrukturiranja koji mora odobriti i Europska komisija. Posrnula kompanija polagala je nade u nabavljene nove zrakoplove tipa Boeing 787 Dreamliner, ali im se plan izjalovio nakon što su ti zrakoplovi u siječnju prizemljeni zbog problema s baterijama.

MILANO - Talijanski bankovni div Unicredit u srijedu je najavio otkup obveznica s prvenstvom naplate u vrijednosti do 3,5 milijarde eura. Najveća talijanska banka po imovini ima za cilj smanjiti dug koji dospijeva na naplatu u razdoblju od 2015. do 2017. godine i bolje iskoristiti likvidnost. Ponuda za otkup obveznica planirana je u trajanju od 8. travnja do zaključno 24. travnja 2013., objavio je Unicredit. U banci napominju i da će po potrebi ponuda biti ranije okončana, ili će njezin rok biti produljen, a postoji i mogućnost ponovnog pokretanja čitavog postupka.

LJUBLJANA - Slovenski ministar financija Uroš Čufer najavio je da će slovenska vlada do kraja ovog mjeseca Europskoj komisiji predstaviti detaljan plan pokretanja gospodarstva i sanacije banaka, što je po njegovoj ocjeni prioritetno pitanje koje treba brzo provesti. Također je ocijenio da Sloveniji nije hitno potrebno izdati nove državne obveznice jer su kamate na njeno zaduživanje trenutačno previsoke zbog stanja na financijskom tržištu vezanom uz Cipar i zbog neopravdanih špekulacija da bi i Slovenija mogla zatražiti financijsku pomoć "trojke". "Moramo se u prvom redu posvetiti domaćoj zadaći koju smo propustili napraviti protekle četiri godine, a zbog čega se pritisak na Sloveniju dodatno povećao", rekao je Čufer u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA u vezi špekulacija da će Slovenija kao šesta članica eurozone morati zatražiti međunarodnu financijsku pomoć zbog sedam milijardi eura loših kredita u svom bankarskom sektoru, što čini oko petine njenog BDP-a.

SYDNEY - Samoanska zračna kompanija Samoa Air prva je u svijetu koja odlučila naplaćivati avionske karte po težini putnika. Uprava kompanije tvrdi da je to najpošteniji način naplate i da će karta plaćena po težini ispasti jeftinija od klasičnog naplaćivanja po sjedalu. Samoa Air, tvrtka pokrenuta 2012. godine, prije leta će izvagati svoje putnike i naplatiti kartu po kilogramu težine i udaljenosti odredišta. "Avioindustrija sada ima koncept da su svi ljudi u svijetu iste veličine, a u mojoj glavi nema nikakve sumnje da je ovo koncept budućnosti. Ovo je najpošteniji način putovanja", kaže predsjednik uprave Chris Langton. Iako je Samoa Air ovaj plan najavila još prije nekoliko mjeseci, pažnju svjetske javnosti privukao je prošli tjedan kada je tvrtka uvela međunarodne letove prema Američkoj Samoi. Samoa, pacifička otočna država s 200 tisuća stanovnika, četvrta je u svijetu po broju pretilih osoba po stanovniku, po podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) iz 2008.

WASHINGTON - Američki automobilski divovi General Motors, Ford i Chrysler izvijestili su da su ožujku zabilježili najbolju prodaju na američkom tržištu od 2007. na valu procvata potražnje koju su potaknuli povoljni krediti i jače gospodarstvo. Ukupno je u SAD-u u prošlom mjesecu prodano 1,45 milijuna vozila, 3,4 posto više nego u istom mjesecu prošle godine i najviše u proteklih pet godina, zahvaljujući jačanju gospodarstva i povoljnim kreditima koji su potaknuli kupce i kompanije na odlazak u autosalone, pokazali su u utorak podaci specijalizirane internetske stranice Autodata. To je najveća brojka od 2007., kazali su poslovni čelnici i analitičari, potvrdivši procjenu da će u cijeloj godini prodaja premašiti 15 milijuna vozila. U veljači prodaja je na godišnjoj razini porasla 3,7 posto, uz prodanih 1,19 milijuna vozila. GM je objavio da je u ožujku prodao najviše automobila od 2007. "zahvaljujući jačanju gospodarstva i novim proizvodima". Prodaja im je porasla šest posto, na 245.950 prodanih vozila.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske burze oslabile su u srijedu, pritisnute padom cijena dionica telekomunikacijskih i rudarskih kompanija, koje su izgubile na vrijednosti pod pritiskom nepovoljnih poslovnih prognoza i straha od prijevremenog ukidanja programa monetarnih poticaja u SAD-u. Londonski FTSE pao je 0,42 posto na 6.463 boda, frankfurtski DAX za 0,18 posto na 7.929 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,49 posto i iznosio 3.786 bodova. Cijene dionica telekomunikacijske kompanije Vodafone pale su za 2,4 posto nakon što je američki Verizon opovrgnuo da planira podastrijeti zajedničku ponudu s tvrtkom AT&T za britansku kompaniju. Širi telekomunikacijski sektor oslabio je 1,3 posto nakon upozorenja tvrtke UBS o slabijim od očekivanja prihodima u ovoj godini i daljnjem rezanju dividendi. France Telecom, Telecom Italia i TeliaSonera izgubile su između 0,5 i 3,5 posto. Na gubitku su bile i rudarske dionice temeljem obnovljene brige da bi američka središnja banka mogla prije predviđenog roka ukinuti program kvantitativnog ublažavanja. Eurasian Natural oslabio je 5,8 posto, Fresnillo 4,2 posto a Xstrata 2,4 posto.

LONDON - Cijene barela nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima nakon što su najnoviji podaci iz SAD-a pokazali nagli rast zaliha u najvećem svjetskom potrošaču, gdje posustali gospodarski oporavak ograničava potražnju za gorivima. Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 87 centi, na 109,82 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 49 centi nižoj cijeni, od 97,11 dolara. Američke zalihe sirove nafte porasle su u prošlom tjednu za 4,7 milijuna barela, pokazali su jučer podaci Američkog instituta za naftu, znatno nadmašivši očekivanja analitičara, koji su prognozirali njihov rast za 2,2 milijuna barela. Zalihe rastu i u Europi, što se odrazilo na razliku u cijenama u ugovorima za isporuke u svibnju i lipnju, koja je danas kliznula na najnižu razinu u devet mjeseci od samo osam centi. Analitičari podsjećaju da je jedan od razloga sezona radova na održavanju u rafinerijama. Slabi gospodarski podaci u posljednje vrijeme najavljuju moguće nove probleme za potražnju.

NEW YORK - U utorak su na Wall Streetu S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli nove rekordne razine, što se zahvaljuje rastu cijena dionica u zdravstvenom sektoru i solidnim makroekonomskim podacima. Dow Jones indeks ojačao je 0,61 posto, na 14.662 boda, dok je S&P 500 porastao 0,52 posto, na 1.570 bodova, a Nasdaq indeks 0,48 posto, na 3.254 boda. Novu rekordnu razinu na zatvaranju tržišta S&P 500 indeks dosegnuo je zahvaljujući rastu cijena dionica u zdravstvenom sektoru, nakon što su američke vlasti odustale od smanjenja uplata privatnim osiguravajućim kućama putem programa Medicare Advantage, poručivši da će čak dozvoliti i njihovo povećanje za 3,3 posto. Cijena dionice Humane, čiji prihodi uvelike ovise o uplatama iz tog programa, skočila je 5,5 posto, a poskupile su i dionice drugih društava za zdravstveno osiguranje. Pozitivno je na tržište utjecao i podatak o rastu tvorničkih narudžbi u veljači u SAD-u za 3 posto, nešto više nego što se očekivalo. No to je samo malo ublažilo zabrinutost ulagača u vezi gospodarstva, s obzirom da je u ponedjeljak objavljeno da je rast industrijske aktivnosti u ožujku usporio.

TOKIO - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale, jer su ulagači oprezni zbog napetosti između Sjeverne i Južne Koreje i anemičnosti najvećih svjetskih gospodarstava. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,00 sati bio u plusu više od 2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Šangaju stagnirale. Burzovni indeksi u Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji pali su, pak, između 0,3 i 0,7 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,00 sati u minusu 0,5 posto. Snažan skok cijena dionica u Tokiju zahvaljuje se nadi ulagača da će na dvodnevnoj sjednici, započetoj danas, čelnici središnje japanske banke dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi potaknuli rast gospodarstva i suzbili deflaciju. No, na ostalim azijskim tržištima ne vlada tako dobro raspoloženje, premda su jučer na Wall Streetu S&P i Dow Jones indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti. Iza tog rasta stoje solidni, ali ne i sjajni gospodarski podaci, pa ulagači nisu uvjereni da se uspon cijena dionica može nastaviti. Najviše su pritisnute dionice rudarskog i energetskog sektora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙