FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 16 sati

ZAGREB, 2. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 16 sati.

ZAGREB - Hrvatski sabor idući tjedan počinje 8. sjednicu, odlučilo je danas saborsko Predsjedništvo koje se usuglasilo i da će Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, nakon što je otkriveno da se hrvatski grb u nekim detaljima razlikuje od službenih rješenja, pokrenuti postupak izmjena Zakona o grbu i zastavi. Nakon sjednice Predsjedništva predsjednik Sabora Josip Leko izvijestio je kako nova sjednica počinje u srijedu, 10. travnja aktualnim prijepodnevom i s dnevnim redom koji će brojati 65 točaka. Novinarima je kazao i kako je Predsjedništvo razmotrilo problem neusklađenosti grafičkog standarda hrvatskog grba sa Zakonom o grbu i zastavi, te zaključilo da će Odbor za Ustav pokrenuti postupak izmjena Zakona o grbu i zastavi, temeljem kojih će se dati nalog o izradi grba koji će u materijalnom obliku odgovarati propisanom standardu. Leko je upozorio na problem da hrvatski grb još nije uređen, budući da se zastalo tek na nacrtu, te da bi Zakon trebao podrobnije opisati kako bi taj službeni državni simbol trebao izgledati. Leko je izvijestio kako bi nova sjednica trebala bez prekida trajati tri tjedna, potom bi se uoči praznika rada 1. svibnja prekinulo zasjedanje do iza lokalnih izbora, koji su zakazani za 19. svibnja.

SISAK - Opasnost od poplava na karlovačkom i zagrebačkom području je prošla, a Sisačko-moslavačka županija trenutačno je najugroženije područje, izvijestio je danas u Sisku glavni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, na sastanku Županijskog stožera za obranu od poplava. "I ovdje je stanje uglavnom redovito i nema nekih izvanrednih aktivnosti. I nadalje poduzimamo sve redovite preventivne mjere, kako bi vodeni val Save i Kupe prošao bez posljedica. Nasipi nisu ugroženi, a na kritičnim mjestima i ugroženim objektima interveniramo vrećama s pijeskom", rekao je Plišić na konferenciji za novinare. Istaknuo je kako se ne očekuje da će najviši val dviju rijeka do Siska doći istodobno, jer je vodeni val Save 50-tak kilometara do Siska, a Kupe stotinjak kilometara. Zbog ispuštanja velikih količina savske vode u Lonjsko polje, propusti na držanoj cesti Sisak - Popovača u šumi Brezovica nisu mogli primiti svu vodu, pa je došlo do prelijevanje vode preko te prometnice na kojoj je promet još uvijek zatvoren.

ZAGREB - Ministarstvo obrane (MORH) opovrgnulo je danas da se tijekom postupka nabave i remonta zrakoplova MiG 21 na bilo koji način nekome pogoduje, ocjenjujući da novinski napisi koji se bave tom tematikom za cilj imaju kontinuirano stvaranje pritiska na Ministarstvo od strane skupina zainteresiranih za taj posao. "Spomenuti postupak provodi se potpuno transparentno, u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi i sukladno Uredbi o javnoj nabavi za potrebe obrane i sigurnosti i kao takav bit će proveden s ciljem zadržavanja sposobnosti kontrole i zaštite nacionalnog zračnog prostora", stoji u priopćenju MORH-a. U reakciji na "napise u dnevnom tisku koji se bave nabavkom i remontom borbenih zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva", Ministarstvo podsjeća da su pozivi za sudjelovanjem u nadmetanju za remont i nabavku zrakoplova MiG 21, s vremenskim rokom za dostavu ponuda od mjesec dana, poslani dvjema tvrtkama u Rumunjskoj i Ukrajini i to nakon brojnih razgovora i konzultacija na stručnoj razini s potencijalno zainteresiranim ponuđačima. "Jedini interes koji MORH pritom zastupa je interes Republike Hrvatske", ističe Ministarstvo opovrgavajući "insinuacije da se tijekom postupka nabave i remonta zrakoplova MiG 21 na bilo koji način pogoduje jednom zainteresiranom ponuđaču".

ZAGREB - Predsjednici zagrebačkih gradskih organizacija SDP-a i HNS-a, Davor Bernardić i Dragan Kovačević potpisali danas okvirni sporazum o zajedničkom izlasku dviju stranaka na lokalne izbore u Zagrebu, prema kojemu će HNS podržati SDP-ovog gradonačelničkog kandidata Rajka Ostojića i dobiti mjesto dogradonačelnika. Bernardić je napomenuo kako sporazum još trebaju verificirati podružnice dviju stranaka te da su se rukovodili načelom trenutnih mandata i pozitivnih primjera iz prakse na državnoj razini. Sporazum jamči da će koalicija SDP-a i HNS-a biti prije i postizborna te da se učvršćuje, istaknuo je Bernardić. HNS će podržati i njega kao SDP-ovog kandidata za predsjednika Gradske skupštine, a stranačkim ograncima SDP-a na terenu dana je preporuka o suradnji s HNS-om i HSU-om, dodao je. Predsjednik zagrebačkog HNS-a Dragan Kovačević istaknuo je kako u kandidatu za gradonačelnika Rajku Ostojiću dobivaju čovjeka za europski Zagreb koji više ne može funkcionirati na sadašnjim načelima, ne umanjujući zasluge za dobro učinjeno u proteklom razdoblju. Gradonačelnički kandidat Rajko Ostojić, uvjeren u pobjedu na izborima najavio je kako očekuju da će njihova koalicija u Gradskoj skupštini ostvariti većinu odnosno 26 mandata.

ZAGREB - Kandidat Hrvatskih laburista za zagrebačkog gradonačelnika i saborski zastupnik Branko Vukšić danas je ocijenio kako je potpisivanje okvirnog sporazuma o zajedničkom izlasku SDP-a i HNS-a na lokalne izbore u Zagrebu pokazalo da su te dvije stranke "jedna drugu šest mjeseci uspješno ucjenjivale". "Mi Laburisti smo odavno rekli da smo protiv predizbornih koalicija, jer građani trebaju vidjeti za koga glasuju", rekao je Vukšić Hini nakon današnje konferencije za novinare upitan kako komentira sporazum između SDP-a i HNS-a o zajedničkom izlasku na izbore. Uz poruku "nek im je sa srećom", Vukšić je postavio i pitanje kako HNS, kao stranka koja se deklarirala neoliberalnom, može koalirati sa deklariranim socijaldemokratima.

ZAGREB - Kandidat Hrvatskih laburista za zagrebačkog gradonačelnika Branko Vukšić upozorio je danas na loš utjecaj vladine politike štednje na zdravlje građana istaknuvši kako "vlast novcem građana spašava 'zdravlje' banaka, a građani svojim zdravljem spašavaju i državu i banke". Istaknuvši da su mjere štednje dovele do dramatičnih posljedica po zdravlje stanovnika, Vukšić je na današnjoj konferenciji za novinare predložio da bi se Rajka Ostojića, umjesto ministrom zdravlja, zbog zdravstvenog stanja nacije trebalo zvati ministrom bolesti. "Takav 'ministar bolesti' je, kao kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, najavio da će pokrenuti projekt 'zdravoga grada', a čime će ga provesti - ubijenom solidarnošću, eutanaziranom socijalnom državom, uništenim srednjim slojem ili nepostojećom zdravstvenom reformom", upitao se ustvrdivši da "šef ministarstva bolesnog od inercije" neće izliječiti Zagreb. Vukšić smatra da su premijer Zoran Milanović i ministar Ostojić fokusirani jedino na zaštitu krupnog kapitala tako što su "građanima pripremili šok, a bogatima terapiju".

VARAŽDIN - Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš zajednički je kandidat HNS-a, SDP-a, HSU-a i HSLS-a za novi mandat na toj dužnosti, a četveročlana koalicija zajedno će izaći i na izbore za varaždinsko Gradsko vijeće. Sporazum o zajedničkom izlasku na izbore potpisan je danas u Varaždinu. Osim Habuša, kandidati za zamjenike su njegovi sadašnji suradnici - stranačka kolegica i saborska zastupnica Natalija Martinčević te predsjednik Gradske organizacije SDP-a Vjeran Radelić. Po potpisanom sporazumu, mjesto predsjednika Gradskog vijeća pripada SDP-u. Habuš je prilikom potpisivanja sporazuma istaknuo kako je riječ o koaliciji stranaka koje su u protekle dvije godine načinile jasan odmak od politike bivše gradske vlasti kojoj je na čelu bio Ivan Čehok.

ZADAR - Predsjednici županijskih organizacija SDP-a, HSLS-a i Demokratske stranke umirovljenika (DSU) Renata Sabljar-Dračevac, Mate Radović i Robert Pelicarić potpisali su danas u Zadru koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na izbore za župana i Županijsku skupštinu. Kandidatkinja za županicu bit će predsjednica županijskoga SDP-a Renata Sabljar-Dračevac, a kandidati za dožupane SDP-ovac Budimir Genda i HSLS-ovac Mate Radović. Kako je rekla Sabljar-Dračevac, dogovorili su se o koalicijskim kandidatima za županicu i zamjenike, a preliminarno su se dogovorili i o raspodjeli mjesta u zadarskoj Županijskoj skupštini. Tu raspodjelu još moraju potvrditi stranačka tijala, to jest županijski odbori SDP-a, HSLS-a i DSU-a te očekujem potvrdu tog sporazuma za nekoliko dana, istaknula je Sabljar-Dračevac.

ZAGREB - Potpredsjednik francuske Nacionalne fronte i zastupnik francuske Nacionalne fronte u Europskom parlamentu Bruno Gollnisch podupro je danas kandidacijsku listu Hrvatske stranke prava za izbore za Europski parlament ističući na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu da daje potporu "hrvatskim domoljubima i prijateljima". Gollnisch je došao u posjet HSP-u umjesto najavljenoga donedavnog predsjednika Nacionalne fronte Jean-Marie Le Pena, koji je, kako je rečeno, u zadnji čas morao otkazati posjet, a izrazio je veliku želju da posjeti Hrvatsku. Potpredsjednik Nacionalne fronte iznio je mnoge kritike na račun Europske unije ističući da je ona "u interesu globalizacije izdala ideale na kojima je stvorena". Po njegovima riječima, Europska unija je "u procesu stvaranja super države u kojoj bi Hrvatska mogla izgubiti svoju teško stečenu neovisnost". Ustvrdio je kako je slobodno kretanje ljudi, robe i kapitala trenutačno dogma u Europi te da se ljudima nudi europska suradnja i prosperitet te napredak koji se nije postigao.

ZAGREB - Povjerenstvo Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) ocijenilo je da se knjiga Silvije Šesto "Bum Tomica 1" opravdano nalazi na popisu lektire za 4. razred osnovne škole. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) zatražilo je da Agencija donese stručno mišljenje o tome je li spomenuta knjiga, koja se na popisu lektire nalazi od 2006. godine, prikladna za učenike tog uzrasta nakon što je Udruga Vigilare u tekstu "Nevjerojatno - novi skandal iz MZOS-a" prozvala autoricu i ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića za širenje pornografije. Povjerenstvo je zaključilo da se knjiga "Bum Tomica" Silvije Šesto opravdano nalazi među 23 predložena naslova lektire za 4. razred osnovne škole, uz napomenu kako to hoće li biti i uvrštena među pet knjiga koje učenici trebaju pročitati tijekom školske godine, ovisi o izboru učitelja i učenika.

DUBROVNIK - Nagradu za životno djelo Dubrovačko-neretvanske županije dobit će don Petar Mikić, župnik Župe Kraljice Neba i Zemlje iz Ploča, a županijska nagrada za životno djelo posmrtno će se dodijeliti generalu Hrvatske vojske Janku Bobetku, koji je zapovijedao operacijama u oslobađanju hrvatskog juga. To su danas odlučili vijećnici dubrovačko-neretvanske Županijske skupštine, koji su donijeli odluke i o županijskim priznanjima, koja će biti dodijeljena u prigodi Dana županije i blagdana Sv. Leopolda Mandića 12. svibnja. Nagrada za iznimna postignuća u proteklome jednogodišnjem razdoblju pripast će liječnici dr. Nadi John iz Dubrovnika te Družbi sestara služavki Malog Isusa iz samostana Svete obitelji u Metkoviću. Nagrada za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u zemlji i inozemstvu u proteklome jednogodišnjem razdoblju pripast će cavtatskoj Klapi "Ragusa Vecchia", a nagrada za iznimna postignuća Nogometnom klubu Neretvancu iz Opuzena.

OSIJEK - U Kliničkom bolničkom centru (KBC) Osijek umro je Rajko Milošević (54), okrivljenik za ratni zločin protiv hrvatskih civila u Bapskoj od 1992. do 1995. godine, koji je čekao početak ponovljenog suđenja za to kazneno djelo, izvijestio je Županijski sud u Osijeku, dodajući kako je Milošević zbog karcinoma od kojeg je bolovao bio pod stalnim liječničkim nadzorom. Odlukom vukovarskog Županijskog suda iz 2004. godine Rajko Milošević proglašen je krivim za sudjelovanje u fizičkom i psihičkom zlostavljanju te protjerivanju 69 mještana hrvatske nacionalnosti iz Bapske, te je pravomoćno osuđen za kazneno djelo protiv civilnog stanovništva na kaznu zatvora od 4 i pol godine. Osuđen je u odsutnosti, a u kolovozu prošle godine Srbija ga je izručila pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, te je služio zatvorsku kaznu u osječkom Zatvoru, a potom i u Lepoglavi, odakle je poslao zahtjev za obnovu kaznenog postupka pred vukovarskim Županijskim sudom.

DUBROVNIK - U moru kod rta Grbljave u Stonskome kanalu policija je pronašla mrtvog nepoznatog muškarca, priopćila je danas dubrovačko-neretvanska Policijska uprava. Truplo muškarca pronađenog jučer u 14,50 sati bilo je u visokom stupnju raspadanja, a odmah je obaviješteno mjerodavno Državno odvjetništvo po čijem je nalogu obavljen očevid.

ZAGREB - USKOK je podigao optužnicu protiv 12 policajaca koji tereti da su za novac ili druge darove tijekom prošle godine vozačima i prijevoznicima dostavljali podatke o preventivnim akcijama tijekom 2012. u Bjelovaru, Daruvaru i drugim mjestima “miniravši” tako unaprijed njihov uspjeh. Uz policajce je optuženo i 19 osoba koje se tereti za davanje mita te poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti i protuzakonito posredovanje. Osumnjičeni policajci su odavali podatke o tome kada će biti provođeni nadzori osovinskog opterećenja, ukupne dozvoljene mase i dimenzije njihovih vozila koje su provodile Hrvatske ceste te nadzori sigurnosti cestovnog prometa i prijevoza opasnih tvari što ih je u suradnji s MUP-om provodilo Ministarstvo prometa, pomorstva i infrastrukture.

PULA - Pulska policija traga za nepoznatim počiniteljem koji je na glavnome križu na pulskome groblju, postavljenom 1995. u spomen na poginule branitelje u Domovinskom ratu, nacrtao kukaste križeve i napisao slovo "U". Kako je danas izvijestila istarska policija, dojavu o neprimjerenom znakovlju na glavnome križu na gradskome groblju u Puli dobila je jučer, a očevidom je utvrđeno da je nepoznati počinitelj u još neutvrđenom vremenu nacrtao neprimjereno znakovlje na samome križu i na njegovu postolju, na spomen-ploči i na zidu uz spomen-ploču. Policija utvrđuje sve okolnosti u kojima se to dogodilo i traga za nepoznatim počiniteljem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙