FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 30. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je uskrsnu čestitku posredstvom elektronskih medija, u kojoj navodi kako smo "u Godini vjere, koju je o pedesetoj obljetnici početka Drugog vatikanskog koncila proglasio papa Benedikt XVI. Godina vjere posebno je posvećena ispovijedanju, svjedočenju i ispravnom tumačenju naše vjere". "A upravo je uskrsnuće Isusovo najveća istina naše vjere u Krista. »Ako pak Krist nije uskrsnuo, uzalud je doista propovijedanje naše, uzalud je i vjera vaša« (1 Kor 15,14). Tim riječima sveti Pavao snažno naglašava što znači Isusovo uskrsnuće za kršćansku vjeru. Uskrsnuće Isusovo je potvrda svega onoga što je Isus činio i naučavao, a prije svega uskrsnućem je potvrđena istina o Isusovu božanstvu. Događaj Isusova uskrsnuća, koji je utvrđen spisima Novoga zavjeta, prenesen je kao temeljna Predaja prve kršćanske zajednice. Ta neizmijenjena predaja prenosila se iz naraštaja u naraštaj, od stoljeća do stoljeća da bi došla do nas. Otajstvo uskrsnuća Kristova zbiljski je događaj s povijesno ustanovljenim očitovanjima. Kad se govori o Isusovu uskrsnuću, ne misli se samo na čuda oživljenih mrtvaca, jer tada ono ne bi bilo važnije od liječnikova umijeća oživljavanja klinički mrtvih. »Isusovo je uskrsnuće bilo prodor u posve nov način života, u život koji više nije podložan zakonu 'smrti i postojanja', nego je postavljen iznad toga… U Isusovu je uskrsnuću dosegnuta jedna nova mogućnost ljudskoga postojanja koja sve zanima i otvara budućnost, novu vrstu budućnosti za sve ljude« (Joseph Ratzinger - Benedikt XVI., Isus iz Nazareta, dio II., Split, 2011., str. 233). Stoga možemo reći da je Kristovo uskrsnuće univerzalni događaj koji otvara jednu novu dimenziju ljudskoga postojanja. Po Isusovu uskrsnuću, koje je razbilo tamu smrti, ušlo je u svijet Božje svijetlo. Kristovo uskrsnuće je događaj koji je više od svih drugih događaja označio povijest. Ono je dar kojim je Bog obdario čovječanstvo. Ono je središte naše vjere i Uskrs daje smisao i cilj našem životu", navodi kardinal Bozanić. Dodaje kako "uskrsna poruka i ove godine dolazi do nas u konkretnosti našega života i briga koje nas dnevno pritišću u našoj hrvatskoj svakidašnjici i kojih smo duboko svjesni. Ne gajimo ispraznu nadu da će nam netko drugi na čudesan način riješiti naše probleme, ali u vjeri nosimo sigurnost da se za ljudske poteškoće mogu naći rješenja i da smo zajedno pozvani graditi budućnost. Uskrs pobjeđuje svako beznađe. On je blagdan nade i života", kaže u uskrsnoj čestitci kardinal Bozanić.

ZAGREB - Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Alessandro D'Errico u uskrsnoj je poruci preporučio kao prioritete za budućnost Hrvatske "potrebu čvrstog uvjerenja o važnosti pozitivnog i konstruktivnog dijaloga u društvenim odnosima i inicijativama usmjerenima promicanju bolje budućnosti društva". "Kao kršćani, svjedoci Uskrsnuća, želimo nastaviti promicati pravi dijalog, koji je kadar potaknuti susrete za opće dobro, i u crkvenoj zajednici i u civilnom društvu. Ovaj stil mi se čini važnim osobito u mjesecima tako značajnima za našu dragu Hrvatsku koja se priprema ući u puno zajedništvo u Europi kojoj je oduvijek pripadala, i zemljopisno i svojom poviješću", poručio je apostolski nuncij D'Errico u uskrsnoj poruci slušateljima Hvatskog katoličkog radija i Programa “Glas Hrvatske” Hrvatskog radija. Nuncij D'Errico napominje kako se osobito u ovim mjesecima, uz ovaj sretan događaj koji je sigurno od povijesnoga značenja - mogu primijetiti i zabrinjavajuće posljedice teške globalne ekonomske krize, osobito za mlade koji traže posao i za najsiromašnije u društvu. "Kao kršćani, zajedno s papom Franjom, možemo reći da je čak i više, ne samo moguće, već je i potrebno raditi zajedno - bez obzira na različitosti – u bratskom duhu i plodnom dijalogu s poštovanjem; posebno, želimo nastaviti davati svoj doprinos društvenom i civilnom razvoju domovine i hrvatske nacije. Osobito danas, na Uskrs, želimo se također nadati i moliti da ovaj stil bude prihvaćen i uzvraćen na svim razinama", stoji uz ostalo u poruci. Apostolski nuncij D'Errico zauzeo se za dijaloge koje karakterizira ozračje uzornog poštovanja i traženja istine. "Svaki susret počinje strpljivim i ljubaznim dijalogom koji kasnije dovodi do otvaranja, do nove nade i radosti. Ovo mi se čini vrlo važnim čimbenikom i za nas danas", poručio je D'Errico u uskrsnoj čestitki "vjernicima katolicima, vjernicima drugih kršćanskih crkava i drugih religija, i svim muškarcima i ženama koji još uvijek, ne pripadajući niti jednoj vjerskoj tradiciji, ipak traže istinu, dobrotu i ljepotu".

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je danas zahvalu predsjedniku Republike Hrvatske dr. Ivi Josipoviću za čestitke prigodom uskrsnih blagdana, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije. „Zahvaljujem Vam na čestitkama prigodom uskrsnih blagdana koje ste s dobrim željama uputili meni, svećenicima, redovnicima i redovnicama te katoličkim vjernicima u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Tom ljubaznom gestom iskazali ste poštovanja prema Katoličkoj Crkvi u hrvatskom glavnom gradu Zagrebu i čitavoj Nadbiskupiji. Crkva Isusovu poruku nade i života vjekovima naviješta moleći da svi ljudi upoznaju Spasitelja i s njime grade bolji i pravedniji svijet. Neka uskrsna poruka odgovornima za našu državu nadahne razborite odluke u brizi za čovjeka, a posebno za obitelji pogođene siromaštvom u našoj Domovini. Vama, poštovani gospodine Predsjedniče, Vašoj obitelji i suradnicima u odgovornoj službi želim obilje uskrsne radosti i mudrost u donošenju važnih državničkih odluka na dobrobit svih hrvatskih građana", navodi kardinal Bozanić u poruci zahvale hrvatskom predsjedniku Josipoviću.

ZAGREB - Zbor Gardijskih brigada izrazio je danas podršku ministru branitelja Predragu Fredu Matiću u nastojanju da se razotkriju osobe koje se nalaze u registru branitelja na osnovu krivotvorene dokumentacije te zatražio da Ministarstvo izađe u javnost s jasnim planom i strategijom rješavanja problema. "Želimo naglasiti da u potpunosti podržavamo inicijativu ministra u njegovom nastojanju da se razotkriju osobe koje se nalaze u registru branitelja na osnovu krivotvorene dokumentacije. No, molimo ga da ne upotrebljava termin 'lažni branitelj', jer branitelj ne može biti lažan - ili je branitelj ili nije", stoji u današnjem priopćenju koje je potpisao predsjednik Zbora udruga Hrvatskih veteranskih Gardijskih postrojbi (ZUVHGP) Ilija Vučemilović. "Želi li se ministarstvo doista ozbiljno baviti registrom branitelja, tražimo da iziđe u javnost s jasnim planom i strategijom rješavanja problema te da iznese na osnovi kojih zakonskih akata će se isto napraviti, a mi hrvatski branitelji", ističu, "spremni smo dati svoj doprinos i ponuditi konstruktivne i učinkovite načine rješavanje tog problema". Upozoravaju da su državne institucije dužne reagirati ako se netko u registru nalazi na osnovi lažne i krivotvorene dokumentacije. "Nama kao istinskim sudionicima Domovinskog rata, od posebne je važnosti da se iz registra izbrišu svi koji su na osnovi lažne dokumentacije dobili častan naziv hrvatskog branitelja", ističu uz ostalo u priopćenju.

ZAGREB - Velike vode nastale zbog obilnih kiša i otapanja snijega poplavile su polja, kanale te u pojednim slučajevima i dvorišta u velikogoričkim naseljima, izvijestio je Ured gradonačelnika Velike Gorice. Na teren su izašle dežurne ekipe Hrvatskih voda od kojih je gradonačelnik zatražio da osiguraju protočnost vodnih kanala kako se voda ne bi slijevala u dvorišta i ugrožavala obitelji i njihova imanja. "Odazvali su se i mogu potvrditi da su već na terenu", rekao je gradonačelnik Dražen Barišić, pozvavši mještane koji su ispred svojih kuća zatrpali kanale da osiguraju njihovu protočnost. Voda se najviše zadržava u mjestima Čička Poljana, Ribnica i Petrovina. U Čičkoj Poljani intervenirao je "VG komunalac" koji je osigurao otjecanje vode iz dvorišta jedne kuće, koje je jutros bilo sasvim pod vodom. Gradonačelnik i njegov zamjenik Stjepan Kos, koji situaciju prate na terenu, pozvali su građane da probleme prijave predstavnicima mjesnih odbora kako bi se moglo na vrijeme intervenirati.

ZAGREB - Manje klizište aktiviralo se večeras na Radićevom šetalištu na zagrebačkom Ksaveru, pri čemu je tlo za sobom povuklo hrast koji je zaprijetio dvjema kućama, izvijestio je gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama. Policija je ogradila ugroženo područje, dok je Gradska plinara preventivno isključila plin. Zbog nepristupačnog terena vatrogasci nisu mogli večeras srušiti hrast pa će to pokušati učiniti ujutro. Ured je obiteljima iz ugroženih kuća ponudio smještaj, no oni će se smjestiti kod prijatelja i rodbine. Vlasnik parcele su Hrvatske šume, ali budući da nemaju dežurnu službu za vrijeme blagdana, do utorka ne mogu izaći na teren.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙