FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - od subote 30. do ponedjeljka 1. travnja

ZAGREB, 29. ožujka 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za subotu, 30. ožujka, za nedjelju, 31. ožujka i za ponedjeljak, 1. travnja:

Subota, 30. ožujka

--------------------------

ZAGREB - Za sada nema važnijih događaja za najaviti.

Nedjelja, 31. ožujka

---------------------------

ZAGREB - Kršćani slave Uskrs ili Vazam, najstariji i najveći kršćanski praznik kojim se obilježava nedjelja uskrsnuća Gospodnjega. Uskrs se prvotno slavio svake nedjelje, a od II. stoljeća slavio se jedanput godišnje, nakon prvoga proljetnoga punog mjeseca - između 21. ožujka i 25. travnja. Podrijetlo Uskrsa je u židovskom blagdanu Pashe pa su u katoličkoj liturgiji prisutni mnogi biblijski tekstovi koji podsjećaju na izlazak izabranoga naroda iz egipatskoga sužanjstva i prelazak preko Crvenoga mora. Na Uskrs se slavi spomen Kristova uskrsnuća te njegove pobjede nad smrću i grijehom. Diljem Hrvatske bit će predvođena središnja euharistijska slavlja.

Središnje misno slavlje u zagrebačkoj katedrali predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić (10 sati).

Svečano koncelebrirano slavlje u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvodit će zadarski nadbiskup Želimir Puljić, kad će nadbiskup podijeliti i papinski blagoslov s potpunim oprostom (11 sati).

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodit će u splitskoj katedrali svečano bogoslužje s uskrsnim blagoslovom (10 sati).

Misu na svetkovinu Uskrsa u riječkoj katedrali nadbiskup Ivan Devčić predvodi u 11 sati.

U đakovačkoj katedrali-bazilici Sv. Petra svečano misno slavlje predvodit će đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić.

PLITVICE - Na najveći kršćanski praznik - Uskrs, obilježava se 22. godišnjica pogibije redarstvenika Josipa Jovića, koji je kao prva žrtva Domovinskog rata poginuo u sukobu hrvatskih policijskih snaga sa srpskim pobunjenicima na Plitvicama.

Na Uskrs, koji je 1991. godine, kao i ove godine, bio 31. ožujka, pripadnici Jedinice za posebne namjene MUP-a Rakitje i Antiterorističke jedinice Lučko sukobili su se u zoru sa srpskim pobunjenicima, pripadnicima milicije tzv. SAO Krajine koja je na području Nacionalnog parka Plitvice organizirala policijsku postaju, a dan ranije zaposjela upravnu zgradu nacionalnog parka. Tomu je prethodilo nezakonito proglašenje tog parka "javnim poduzećem" tzv. SAO Krajne. Hrvatska je policija na Uskrs krenula u akciju deblokade i u svega nekoliko sati borbe protjerala pobunjenike, u sukobu je poginuo 22-godišnji Josip Jović, a ranjeno je devet hrvatskih policajaca. Bila je to prva pobjeda hrvatskih redarstvenih snaga, a taj dan kasnije je nazvan "Krvavi Uskrs". U spomen na prvoga poginulog branitelja u Domovinskom ratu tradicionalno se organizira ultra maraton, dug 87 kilometara, od Karlovca do Plitvica. Komemoraciji i polaganju vijenaca kod spomen obilježja Josipa Jovića prisustvovat će, uz brojne državne dužnosnike, potpredsjednik Sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Milorad Batinić te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (12 sati).

Ponedjeljak, 1. travnja

-------------------------------

OPATIJA - Ministar turizma Darko Lorencin će sa suradnicima posjetiti Opatiju, gdje će ga obnašatelj dužnosti župana Primorsko-goranske županije Vidoje Vujić, direktorica TZ Kvarner Irena Peršić Živadinov, gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić, direktorica TZ Grada Opatije Suzi Petričić te predstavnici najvećih hotelskih kuća koje posluju u Opatiji informirati o stanju bookinga za predstojeći glavni dio turističke 2013. godine, ostvarenim rezultatima za Uskrsne blagdane te informacijama o investicijama (9 sati, Remisens Hotel Ambasador. Nakon sastanka predviđene su izjave za novinare.

telefon: 01 48 08 600

telefaks: 01 48 08 822

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙