FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uoči uskršnjih blagdana nužan pojačan oprez od provalnika

ZAGREB, 29. ožujka 2013. (Hina) - U povodu uskrsnih blagdana zagrebačka policija podsjetila je građane da, ukoliko odlaze na put, pripaze na imovinu, ali i svoje navike kako ne bi postali meta lopova.

Policija stoga savjetuje građane da stan ili kuću na čuvanje daju osobi od povjerenja - susjedu, prijatelju ili rodbini. Također upozoravaju da pripaze na svoje ponašanje i navike, odnosno da ostave upaljena svjetla ili uključene radio prijemnike kako bi stvorili privid da su doma i time otklonili opasnost da budu pokradeni.

Prema policijskim statistikama provale u domove spadaju u najčešća kaznena djela, a žrtva može biti bilo tko. Posao provalnicima često olakšava nepažnja, površnost, lakomislenost i nemaran odnos vlasnika stanova ili kuća prema svojoj ili imovini njihovih susjeda.

Poznato je da provalnici pojačano "rade" upravo kada u domovima nema vlasnika, odnosno u vrijeme blagdana, ljetnih ili zimskih odmora, kada posebno treba pojačati oprez i poduzeti neke od mjera samozaštite.

Uz zaključane prozore i protuprovalna vrata ili sigurnosne brave, provalnike će, prema policijskim savjetima, odvratiti tzv. pametno svjetlo ispred kuće ili stana koje se pali na senzor. Ključeve ne bi trebalo ostavljati na "tajnim mjestima" već kod osobe od povjerenja, a ispred kuća ne bi smjeli stajati predmeti koji olakšavaju penjanje. Prije odlaska ispraznite poštanski sandučić i nemojte svima pričati da odlazite i ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici, savjetuju u policiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙