FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Općinsko vijeće Vojnića o izmjeni statuta- pravo na zamjenika načelnika

VOJNIĆ, 27. ožujka 2013. (Hina) - Na sutrašnjoj sjednici Općinskog vijeća Vojnića raspravljat će se o izmjeni Statuta, a kako to u priopćenju tvrdi predsjednik vojničkog HDZ-a Nikola Andrića, prijedlog izmjena nije u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima koji propisuje da se pripadnicima hrvatskog naroda jamči pravo na zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika ili župana ako u nekoj jedinici lokalne samouprave većinu stanovništva čini neka nacionalna manjina, kao što je to u Vojniću.

Kako navodi Andrić, u predloženoj izmjeni Statuta općine Vojnić izostavljeno je pravo na zamjenika načelnika iz reda hrvatskog naroda, već se „da apsurd bude veći, jamči se pravo za zamjenike načelnika srpskoj nacionalnoj manjini, koja čini većinu, i bošnjačkoj nacionalnoj manjini, koja u ukupnom broju stanovništva participira sa šest posto“.

Plašimo se da se ovdje radi o otvorenoj nacionalnoj diskriminaciji hrvatskog naroda, koji je u manjini i o podizanju međunacionalnih tenzija i potpaljivanju mržnje, tvrdi Andrić i dodaje da je sve to sa svrhom "odbijanja građana Vojnića srpske nacionalne manjine da glasuju za HDZ, koji je u Vojniću jedina jaka opcija, koja radi za dobrobit cijele zajednice."

Aktualni vojnički načelnik Branko Eremić (SDP) u telefonskoj izjavi za Hinu rekao je da nitko u Vojniću nema apsolutnu većinu, te da se Hrvatima kao većinskom narodu, koji je u Vojniću u manjini „ne može uskratiti mjesto zamjenika načelnika“ jer Hrvati na lokalnim izborima biraju i svojeg manjinskog zamjenika načelnika.

U Vojniću je oko 44 posto Srba, oko 38 posto Hrvata i 18 posto ostalih. U kategoriji ostalih je oko 15 posto stanovnika islamske vjeroispovjesti, od kojih se 6,3 posto izjasnilo Bošnjacima, a ostali kao muslimani, što nije ustavna kategorija.

Kako procjenjuje Eremić, moglo bi se dogoditi da osim zamjenika gradonačelnika kojeg biraju samo Hrvati i druga dva mjesta u izvršnoj vlasti osvoje Hrvati, mjesto načelnika i njegova zamjenika pa bi izvršnu vlast u cijelosti obnašali samo Hrvati, u sredini u kojoj je oko 44 posto Srba. To ne bi bilo dobro, smatra Eremić, i zato će sutra Vijeće raspravljati o tome da se Statutom uredi da se odmah bira i jedan zamjenik načelnika- Srbin.

Zakon predviđa da manjinskog zamjenika načelnika bira svaka nacionalna manjina koja u stanovništvu participira s 15 posto, ali nije protuzakonito da Vijeće ugradi u Statut da svog zamjenika biraju i manjine s manjim postotkom, pa bi to sada htjeli i Bošnjaci, rekao je Eremić ističući da sutra to neće podržati, jer bi za mali općinski proračun načelnik s tri zamjenika bio preveliki financijski teret.

Općinsko vijeće ima 13 vijećnika; vladajuću koaliciju čine po tri vijećnika iz SDP-a i SDSS-a, jedan iz Demokratske partije Srba i dvoje nezavisnih. U oporbi su četiri HDZ-ova vijećnika

Kako su među vladajućima i Hrvati i Srbi i Bošnjaci po Eremićevom mišljenju glasanje je potpuno neizvjesno

Sjednica Općinskog vijeća počinje u 12 sati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙