FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Laburisti: znaju li u Vladi čemu služe devizne rezerve?

ZAGREB, 27. ožujka 2013. (Hina) - Hrvatski laburisti vezano uz najnovije inozemno zaduženje države za 1,5 milijardu američkih dolara u priopćenju za javnost postavljaju danas pitanje zna li vlada čemu služe devizne rezerve, budući da hrvatske banke u inozemnima drže 11,2 milijarde eura pričuva uz 0,5 posto kamata.

Na taj način, smatraju, financiramo austrijsko i njemačko gospodarstvo, a ministar financija Slavko Linić - uz sveopće hvalospjeve ministara u Vladi kako je to dokaz uspješnosti i povjerenja koje uživamo u financijskim krugovima - zadužuje nas uz kamatnu stopu od 5,625 posto i valutni rizik.

Umjesto zaduživanja, Hrvatska narodna banka mogla je smanjiti pričuve za milijardu eura, što je 1,5 milijardu američkih dolara, drže laburisti.

Tvrde kako je javna je tajna da je novo inozemno zaduživanje napravljeno pod pritiskom guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića, kojemu nikako ne odgovara da bi država svoje obveznice ponudile i građanima Republike Hrvatske.

Laburisti podsjećaju da u Hrvatskoj imamo 128 milijardi kuna štednje i ocjenjuju da guverneru Hrvatske narodne banke ne odgovara da se država zadužuje kod banaka u Hrvatskoj, jer se boji da u tim uvjetima ne bi mogao raditi jedino što zna, a to je kontrola tečaja kune.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙