FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pobunjenički vođa ostaje premijer i nadzire Bangui

ZAGREB, 25. ožujka 2013. (Hina) - Vođa pobunjeničke skupine Seleka koja je svrgnula predsjednika Srednjoafričke Republike, nastavit će voditi vladu nacionalnog jedinstva, rekao je njegov glasnogovornik u ponedjeljak i ustvrdio da je u Banguiju mir nakon sukoba u kojem su ginuli i vojnici iz sastava mirovnih snaga, među kojima i iz Južne Afrike.

Pobunjenici Seleka koje vodi Michel Djotodia, preuzeli su u nedjelju ujutro nadzor nad glavnim gradom Banguijem, a predsjednik države Francois Bozize navodno je pobjegao u Demokratsku Republiku Kongo.

"Sadašnji premijer Djotodia ostaje na čelu vlade koja će biti malo izmijenjena", rekao je Eric Massi i dodao da nadziru Bangui u kojem vlada mir no da moraju zavesti red i da "pljačke moraju prestati", javio je Reuters.

Djotodia je ušao u vladu kada je oporba 11. siječnja u Librevilleu s predsjednikom Bozizeom potpisala ugovor o trenutačnom primirju i jednogodišnjoj tranziciji koju bi provela vlada nacionalnog jedinstva.

U nedjelju su pobunjenici munjevitom ofenzivom osvojili prijestolnicu kako bi svrgnuli Bozizea, kojega optužuju za nepoštivanje mirovnih ugovora iz siječnja.

Južnoafrički predsjednik Jacob Zuma rekao je u ponedjeljak da je najmanje 13 njegovih vojnika ubijeno, a 27 ranjeno u sukobima s pobunjenicima u Srednjoafričkoj Republici. U toj zemlji raspoređene su stotine vojnika u sastavu Multinacionalnih snaga u Središnjoj Africi (Fomac) te francuski vojnici.

Glasnogovornik vlade DR Konga rekao je u ponedjeljak da je vlada preuzela skrb za obitelj svrgnutog predsjednika Bozizea no ponovio je da sam Bozize nije u Kongu.

"On ne bi došao da nam se ne javi", ustvrdio je glasnogovornik Lambert Mende, javlja agencija AFP.

Oko 350 francuskih vojnika je ovog vikenda poslano iz Librevillea u Bangui kao pojačanje, kako bi jamčili zaštitu francuskih i drugih stranih državljana u Srednjoafričkoj Republici. Time se broj francuskih vojnika u toj mineralima bogatoj bivšoj francuskoj koloniji popeo na gotovo 600.

Nasilje tijekom vikenda samo je još jedna nova kriza u nizu sukoba i državnih udara koji muče ovu zemlju bez izlaza na more u središtu Afrike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙