FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen zbornik "Sjećanja na Hrvatsko proljeće vinkovačkog kraja II"

VINKOVCI, 23. ožujka 2013. (Hina) - U organizaciji Udruge sudionika Hrvatskog proljeća 1971. Vinkovci, danas je u Velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima svečano predstavljen zbornik radova „Sjećanje na Hrvatsko proljeće vinkovačkog kraja II“.

Riječ je o drugom dijelu monografskoga zbornika, nakon što je prvi dio objavljen 2007., u kojem sjećanja na Hrvatsko proljeće u vinkovačkom kraju i zbivanjima koja su mu prethodila iznosi 16 autora – neposrednih svjedoka i sudionika tih zbivanja.

Glavni urednik zbornika Marijan Rubić naglasio je da druga knjiga nadopunjuje prvu te se i njome, u cilju povijesne istine, nastoje pojasniti ciljevi političkih struktura koje su se tada sukobljavale. Posebno se osvrnuo na vinkovačke posebnosti i događaje koji su prethodili Hrvatskom proljeću te istaknuo da je još 1967. i 1968. godine „tvrdolinijaški“ unitarističko-srpski kadar u Vinkovcima smijenjen.

Urednik zbornika Mijo Brezak ocijenio je da se pisanje autora s motrišta metodologije i pristupa temi ne mogu svrstati u područje povijesti već im je nakana bila „opisati duh jednog vremena“, koji može poslužiti za pisanje povijesti napose zato što su autori i sudionici Hrvatskoga proljeća.

Skup je pozdravio i saborski zastupnik Vladimir Šeks, jedan od autora u zborniku, ocjenivši da su zbivanja u Vinkovcima i vinkovačkom kraju „prethodnica Hrvatskog proljeća“ napose obračun iz 1967. i 1968. godine u kojem su se „sukobili Rankovićev model i slobodarski, demokratski hrvatski naboj“. Ocijenio je da je smjenom prvoga, unitarističkog i birokratskog modela omogućeno da nakon Hrvatskog proljeća u Vinkovcima ne dođe do progona i „sječe glava“ kao što se događalo u Osijeku, Našicama i drugdje po Slavoniji i Hrvatskoj.

I Ivica Vrkić pozdravio je skup i izlazak zbornika radova te se osvrnuo na svoju ulogu kao ondašnjega čelnika Saveza omladine Hrvatske u zbivanjima oko Hrvatskog proljeća i nakon njega u Karađorđevu.

Uz Šeksa i Vrkića, u zborniku su radovima zastupljeni i bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, bivši ravnatelj HRT-a Ivan Parać, akademik Josip Božićević i drugi.

Sudionike vinkovačkoga skupa pozdravili su i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić te gradonačelnika Otoka Josip Šarić.

Izdavač zbornika radova „Sjećanja na Hrvatsko proljeće vinkovačkog kraja II“ je Slavonska naklada „Privlačica“ Vinkovci, a suizdavač Udruga sudionika hrvatskog proljeća Vinkovci 1971.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙