FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - od subote 23. do ponedjeljka 25. ožujka

ZAGREB, 22. ožujka 2013. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta od subote 23. do ponedjeljka 25. ožujka.

SUBOTA, 23. ožujka

------------------

SAARISELKA, Finska - Neformalni skup europskih čelnika na kojem bi se trebalo razgovarati o budućnosti Europske unije, a na kojem će sudjelovati i hrvatski premijer Zoran Milanović. U skijaškom odmaralištu Saariselka u Laponiji, kamo su svoje europske kolege pozvali finski premijer Jyrki Katainen i ministar za europska pitanja i vanjsku trgovinu Alexander Stubb, rasprava će se "fokusirati na budućnost Europe". Među ostalima na sastanku bi trebali sudjelovati estonski predsjednik Toomas Hendrik Ilves, latvijski premijer Valdis Dombrovskis, danska premijerka Helle Thorning-Schmidt, potpredsjednik turske vlade Ali Babacan, ministrica europskih poslova Irske Lucinda Creighton, a domaćin sastanka je predsjednik finske vlade Katainen.

MOSKVA - Novi kineski predsjednik Xi Jinping nastavlja posjet Moskvi kako bi obnovio gospodarske odnose i "strateško partnerstvo" između dviju zemalja. To je njegov prvi put u inozemstvo otkako je preuzeo dužnost 14. ožujka. Očekuje se da će Xi i njegov domaćin Vladimir Putin usuglasiti plan suradnje za sljedeće desetljeće. Najavljuje se i potpisivanje nekoliko ugovora i pokretanje zajedničkih projekata.

NEDJELJA, 24. ožujka

--------------------

SKOPLJE - Lokalni izbori u Makedoniji na kojima će, po podacima Državnog izbornog povjerenstva, imati pravo glasa 1.743.403 birača na 2.976 biračkih mjesta u 80 općina. Izbornoj kampanji prethodila je politička kriza između vlasti i oporbe nastala prilikom glasovanja o proračunu u makedonskom parlamentu u prosincu prošle godine, otkada oporba bojkotira rad parlamenta. Oporbeni blok, sa Socijaldemokratskom strankom (SDSM) na čelu, prvo je donio odluku da će bojkotirati izbore, ali je postignut dogovor uz posredništvo EU-a.

PONEDJELJAK, 25. ožujka

-----------------------

BRUXELLES/ZAGREB - Glavni direktor Opće uprave za proširenje Europske komisije Stefano Sanino održat će konferenciju za novinare koja će video linkom biti prenošena i u Delegaciji EU-a u Zagrebu. Sanino će odgovarati na novinarska pitanja, dan prije nego što će povjerenik Europske komisije Štefan Fuele na sjednici hrvatske vlade formalno predstaviti zadnje izvješće Europske komisije o monitoringu.

TOKIO - Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso sastat će se s japanskim premijerom Shinzom Abeom na 21. summitu EU-a i Japana. Summitom će se otvoriti nova faza u odnosima EU-a i Japana kroz pokretanje pregovora o ugovoru o partnerstvu i o sporazumu o slobodnoj trgovini. Summit će biti prigoda i za razmjenu mišljenja o ključnim međunarodnim i regionalnim pitanjima.

LONDON - Američki državni tajnik John Kerry sastat će se s britanskim premijerom Davidom Cameronom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙