FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Welby inauguriran kao novi duhovni vođa anglikanaca

ZAGREB/CANTERBURY, 21. ožujka 2013. (Hina) - Anglikanska crkva u četvrtak je dobila svojeg novog duhovnog vođu nakon što je u katedrali u Canterburyju Justin Welby inauguriran za 105. canterburijskog nadbiskupa, javile su agencije.

Svečanosti u monumentalnoj, devet stoljeća staroj katedrali nazočilo je oko dvije tisuće ljudi, među kojima i predstavnici svih velikih svjetskih religija - katoličke, pravoslavne, muslimanske, budističke i židovske, navodi AFP.

Budući da je Engleska crkva službena državna religija, a canterburijski nadbiskup primat cijele Engleske, među uzvanicima su bili i britanski premijer David Cameron te prestolonasljednik princ Charles.

Sama svečanost bila je vrlo živopisna, jer su uz anglikanske napjeve nastupli i izvođači glazbe Punjabi te afrički bubnjari i plesači, kao odraz bliskih veza koje je novi nadbiskup Welby (57) uvijek imao s Afrikom, osobito u vrijeme kad je radio u naftnoj industriji kao krizni pregovarač između separatista u močvarama ušća Nigera i islamista u sjevernoj Nigeriji.

Život mu se iz temelja promijenio nakon smrti kćeri u prometnoj nesreći 1983., što je njega i suprugu približilo Bogu, kojem se potpuno posvetio u dobi od 33 godine.

Prvi put u povijesti je ustoličenje jednog canterburijskog nadbiskupa vodila žena, nadđakonica Sheila Watson. Bio je to važan trenutak u Engleskoj crkvi, čija je odluka da dopusti zaređivanje svećenica predmet velikih podjela i u samoj Anglikanskoj crkvi.

Welbyja očekuje težak zadatak pomiriti razlike u pristupu brojnim problemima različitih dijalova Anglikanske crkve kojoj u svijetu pripada oko 80 milijuna vjernika. Njihov se broj sustavno smanjuje, a Crkvu razdiru nepomirljiva stajališta oko pitanja istospolnih brakova i ženskog svećenstva, prenosi Reuters.

Novi nadbiskup, koji je dužnost preuzeo krajem veljače nakon što je krajem prošle godine s tog položaja odstupio Rowan Williams, zagovornik je zaređivanja žena, ali protivnik homoseksualnih brakova.

U razgovoru za BBC samo nekoliko sati prije inauguracije, Welby je temu gay brakova spomenuo u malo blažim tonovima, ali i ponovio stajalište svoje crkve.

"Engleska crkva čvrsto zastupa stajalište, i to će i dalje činiti, da je brak doživotna veza muškarca i žene", rekao je Welby u programu BBC-a.

U propovijedi je novi canterburijski nadbiskup rekao da se Crkva mora više posvetiti borbi protiv siromaštva i zaštiti prirode.

Nakon svih stvari koje su u prošlosti ostvarene zahvaljujući "od Krista oslobođenoj hrabrosti, sadašnjim izazovima u područjima zaštite okoliša i gospodarstva, izgradnje čovjeka i gladi u svijetu možemo se suprotstaviti samo od Krista oslobođenom iznimnom hrabrošću".

Papa Franjo, na čijoj inauguraciji prije dva dana Welby nije bio, novom je vođi anglikanske crkve čestitao porukom iz Vatikana.

"Budite sigurni da molim za vas dok preuzimate nove dužnosti i molim vas da molite za mene dok odgovaram na novi poziv koji mi je uputio Gospodin", stoji u papinoj poruci.

Welby je rođen u Londonu 1956., a roditelji njegovog oca bili su njemački židovi koji su prebjegli u Englesku krajem 19. stoljeća. Pohađao je elitni koledž Eton, a studirao je povijest i pravo na sveučilištu u Cambridgeu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙