FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ivaniš: zašto još nisam dobio odgovor o dijalizi u Delnicama

RIJEKA, 20. ožujka 2013. (Hina) - Predsjednik riječkoga Gradskog ogranka Primorsko-goranskog saveza i kandidat za gradonačelnika Nikola Ivaniš na današnjoj je konferenciji za novinstvo izrazio ogorčenost što ni nakon dva tjedna nije dobio odgovor na pitanje poslano ravnatelju Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Siniši Vargi vezano uz problem dijalize u Gorskom kotaru te dežurstva Doma zdravlja u Rijeci.

Ivaniš je kao predsjednik županijskoga vijeća za zdravlje u pismu Vargi pozvao da se na bilo koji način spriječi zatvaranje dijalize u Delnicama kako pacijenti ne bi odlazili u Rijeku. Drugo na što je upozorio jest mogućnost zatvaranja dežurnih ambulanti vikendom u Rijeci zbog preraspodjele novca za rad tih službi.

Ivaniš je rekao kako nije dobio službeni odgovor te da mu je samo putem medija služba za odnose s javnošću HZZO-a odgovorila priopćenjem u kojem ga se, kako navodi, proziva zbog politizacije tih slučajeva i "predizbornog folklora" a nisu izneseni argumenti. Ustvrdio je da je HZZO prvi usmjerio priču o dijalizi i dežurstvima na područje politike priopćenjem pa je odlučio o tom govoriti i sa stranačke pozicije.

Problem HZZO-a je u tome što nije prava osiguravajuća kuća jer nema ni žiroračun ni skupštinu i druga tijela. Kad bi to imao, mogao bi autonomno odlučivati o raspodjeli prikupljenog novca, a ovako je samo produžena ruka Ministarstva financija, objasnio je Ivaniš.

Kandidat PGS-a za primorsko-goranskoga župana Amir Muzur ocijenio je da je ponašanje HZZO-a nedopustivo jer je riječ o državnoj službi koja bi morala odgovoriti na pitanje bilo kojeg građanina. Istaknuo je da taj slučaj "nadilazi pitanje o dijalizi u Delnicama jer govori o državnoj neosjetljivosti prema građanima", a u tom slučaju i prema cijelom Gorskom kotaru.

U Delnicama je dosad usluge dijalize pružala privatna tvrtka Fresenius, a ona nije potpisala novi ugovor s HZZO-om jer nije zadovoljna visinom ponuđene naknade po dijalizi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙