FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljubičasti dan podrške osobama s epilepsijom, 26. ožujka

ZAGREB, 19. ožujka 2013. (Hina) - U utorak, 26. ožujka, u Hrvatskoj će se četvrtu godinu zaredom organizirati "Ljubičasti dan", koji se u Hrvatskoj od 2010., a u svijetu od 2008. godine obilježava kao Dan podrške osobama s epilepsijom.

Cilj je "Ljubičastog dana" brojnim akcijama educirati obitelji i stručnjake, a posebno djecu školske dobi kako bi što ranije zauzeli pozitivan stav i na taj način pridonijeli destigmatizaciji epilepsije.

S obzirom na dobar odaziv javnosti i uspješnu dosadašnju medijsku popraćenost prethodnih akcija, ove godine organizatori su odlučili proširiti broj događanja kao i povećati broj uključenih škola i vrtića te liječnika iz bolnica u Zagrebu i drugim većim gradovima u Hrvatskoj.

Ove će se godine tako "Ljubičasti dan" obilježiti na medicinskim fakultetima u Zagrebu i Osijeku, Centru za hitnu medicinsku pomoć KBC Zagreb, Klinici za neurologiju i Središnjem hitnom prijamu KB Sveti Duh, Odjelu za neurologiju Klinike za pedijatriju KBC Sestre milosrdnice, Dječjem vrtiću Markuševac, OŠ Vladimira Nazora, OŠ Augusta Šenoe, OŠ J.J. Strossmayera, OŠ Pavao Belas i OŠ Ivana Perkovca te IX., XII., XII. i XV. gimnaziji u Zagrebu, kao i u Primaljskoj školi te brojnim drugim institucijama.

Dr. Sanja Hajnšek, predstojnica Klinike za neurologiju KBC Zagreb i Referentnog centra za epilepsiju Ministarstva zdravlja te predsjednica Hrvatskog društva za EEG i kliničku neurofiziologiju HLZ-a, pozvala je građane da se 26. ožujka odazovu jednoj od akcija ili daju podršku noseći taj dan jedan odjevni predmet ljubičaste boje.

Obilježavanje u svijetu pokrenuto je 2008., inicijativom tada devetogodišnje djevojčice Cassidy Megan te njezinih roditelja i Udruge za epilepsiju iz Nove Škotske u Kanadi.

Zbog osjećaja usamljenosti i nerazumijevanja, Cassidy je željela pokazati kako se osobe s epilepsijom ne razlikuju od ostalih osoba pa je pred cijelim svijetom izjavila da ima epilepsiju. Od tada se taj dan obilježava kao "Purple Day" – Dan podrške osobama s epilepsijom, a službeno je proglašen i najutjecajnijim međunarodnim danom u svrhu podizanja razine osviještenosti o epilepsiji.

Već je sljedeće godine "Ljubičasti dan" postao međunarodnim, a danas se obilježava na svim kontinentima u više od 100 zemalja diljem svijeta organizacijom koncerata, predavanja, sportskih natjecanja, plesova, večera, šetnja i dr. Za obilježavanje dana izabrana je boja lavande koja je internacionalna boja epilepsije, a isto je tako povezana i s osjećajem usamljenosti koji se učestalo javlja kao posljedica društvene stigmatizacije i izolacije osoba s epilepsijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙