FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija: 14 članova oporbe štrajka glađu protiv političke represije

MOSKVA, 18. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Četrnaestero pripadnika ruske oporbe počelo je u ponedjeljak štrajk glađu u Sankt Peterburgu u znak prosvjeda protiv "jačanja političke represije u Rusiji" otkako se u Kremlj vratio Vladimir Putin.

"Želimo skrenuti pozornost na sudbinu političkih zatvorenika u Rusiji kojih je više stotina", rekla je za agenciju France Presse Olga Kurnosova, predsjednica oporbene nevladine organizacije Građanski odbor, koja je uz štrajkaše.

Sudionici su se okupili u prostorijama te nevladine organizacije u središtu bivše carske prijestolnice i najavljuju trodnevni štrajk glađu, nakon čega će odlučiti o nastavku akcije.

"Budući da masovni prosvjedi nisu dali nikakva rezultata, pokušavamo se boriti na drugi, emotivniji način", dodala je, istaknuvši da je "politička klima u Rusiji sve oštrija".

Veliki prosvjedi, kakvi nisu viđeni od Putinova dolaska na vlast, organizirani su nakon parlamentarnih izbora u prosincu 2011. na kojima je pobijedila stranka na vlasti Jedinstvena Rusija a koje su obilježile nepravilnosti, tvrdi oporba.

No pošto se u svibnju 2012. Putin vratio u Kremlj, što mu je bio treći predsjednički mandat nakon dvaju mandata od 2000. do 2008. i obnašanja premijerske dužnosti u međuvremenu, vlasti su oštro reagirale donijevši više zakona koje su oporba i aktivisti za ljudska prava ocijenili represivnima.

Stotine prosvjednika su privedene u ruskoj prijestolnici, deseci su uhićeni i pritvoreni a nekima prijeti više godina logora zbog "sudjelovanja u masovnim prosvjedima".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙