FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

STMicro i Ericsson zatvaraju zajedničku tvrtku za mobilne čipove

PARIZ, 18. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Kompanije STMicroelectronics i Ericsson objavile su da će zatvoriti zajedničku kompaniju za proizvodnju mobilnih čipova ST-Ericsson podjelom određenih proizvodnih linija i zaposlenika i zatvaranjem preostalog poslovanja.

Šveđski Ericsson, proizvođač opreme za telekomunikacijske mreže, zadržat će oko 1.800 zaposlenika zajedničke kompanije uglavnom u Švedskoj, Njemačkoj, Indiji i Kini, te proizvodnu liniju tankih mobilnih čipova 4G.

Francusko-talijanski proizvođač čipova STMicro zadržat će ostale proizvode ST-Ericssona, kao i određena postrojenja za testiranja i sklapanja, objavila je kompanija u ponedjeljak, ne navodeći detalje. Zadržat će i oko 950 zaposlenih, i to uglavnom u Francuskoj i Italiji.

Ostatak poslovanja, koje je dosada zapošljavalo 4.450 radnika širom svijeta, bit će zatvoreno.

Objava dokida nagađanja o budućnosti posrnulog proizvođača čipova za mobilne uređaje koji nije uspio poslovati u plusu otkad je formiran 2008. godine. Najveća su mu kočnica bile teškoće u Nokiji, njezinom najvećem kupcu, i oštra konkurencija iz Azije.

STMicro i Ericsson tražili su kupca za ST-Ericsson, ali ga nisu uspjeli naći.

STMicro objavio je kako očekuje da će troškovi zatvaranja i restrukturiranja iznositi između 350 i 450 milijuna dolara u gotovini. Krajem siječnja procijenio ih je na 500 milijuna dolara.

Ericsson je kazao da je u 2012. rezervirao 3,3 milijarde švedskih kruna (515,74 milijuna dolara) za pokrivanje tih troškova. Procjenjuju da će proizvodna linija čipova LTE u četvrtom tromjesečju operativne gubitke od približno 500 milijuna kruna, uglavnom zbog troškova istraživanja i razvoja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙