FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanski arhitekt Toyo Ito osvojio nagradu Pritzker za 2013.

NEW YORK, 17. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Japanski arhitekt Toyo Ito dobio je nagradu za arhitekturu Pritzker za 2013. godinu, jednu od najprestižnijih u tom području stvaralaštva, za njegov konceptualno kreativan dizajn i "bezvremene" zgrade, rekao je u nedjelju odbor za dodjelu nagrade.

Pritzkerovu nagradu za arhitekturu su ustanovili pokojni Jay A. Pritzker i njegova supruga Cindy 1979. godine za najinovativnije arhitekte a uključuje novčanu nagradu od 100.000 dolara i medaljon.

Itova rana karijera obilježena je malim maštovitim projektima poput kuće "White U" projektirane 1976. za njegovu sestru kojoj su dosadili stanovi u tokijskim neboderima. Ito je 1995. dizajnirao Sendai Mediatheque u obliku kocke u kojoj se podovi drže na čeličnim cijevima. Gradnja te zgrade završena je 2001. godine.

Žiri je u obrazloženju izbora za Pritzkerovu nagradu naveo taj projekt ocijenivši da njegov "fluidan" koncept nije "ograničen limitima suvremene arhitekture".

Ito, star 71 godinu, izjavio je da u svom radu nastoji "izbrisati konvencionalno značenje minimalističkim taktikama" uključujući arhitekturu koja "sliči na zrak i vjetar", po odboru za dodjelu nagrade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙