FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Veća je vjerojatnost da će vojnici počiniti zločine -istraživanje

LONDON, 15. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Britanski vojnici koji su služili u Iraku i Afganistanu, posebice mlađi muškarci i oni koji su sudjelovali u borbama, imaju veće izglede od civila počiniti zločine, pokazalo je istraživanje objavljeno u petak.

Istraživanje, koje je obuhvatilo gotovo 14 tisuća britanskih vojnika raspoređenih po Iraku i Afganistanu, prvo je koje je na temelju službenih podataka o kaznenim djelima preispitalo vezu između vojne službe i nasilnih djela.

Stručnjaci kažu da bi ti rezultati mogli pomoći zapovjednicima da poboljšaju svoje procjene opasnosti od nasilja među pripadnicima i bivšim pripadnicima vojnih snaga.

Ističu da, iako istraživanje ukazuje na ozbiljne probleme za one obuhvaćene, to ne znači da će svi bivši vojnici postati nasilni kriminalci.

"Jednako kao u slučaju posttraumatskog stresnog poremećaja to nije često u vojnoj populaciji", kaže Simon Wessely s centra za istraživanja zdravlja u vojsci u King's College London koji je vodio istraživanje.

Sveukupno, od onih koji služe u borbama 94 posto njih neće počiniti kaznena djela.

Od oko tri tisuće vojnika mlađih od 30 godina više od 20 posto je osuđeno za nasilna djela u usporedbi sa samo 6,7 posto muškaraca u civilnoj populaciji iste dobi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙