FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kueng: Novi Papa je najbolji mogući izbor

RIM, 14. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Švicarski teolog Hans Kueng, kritičar hijerarhije Katoličke crkve, ocijenio je u četvrtak da je izbor argentinskog kardinala Jorgea Bergoglia za novog Papu s imenom Franjo bio "najbolji mogući izbor" budući da je Latinoamerikanac otvorena duha.

"To je čovjek koji je uvijek živio jednostavno, daleko od velebnih palača vlasti", dodao je teolog, podsjećajući da je sveti Franjo Asiški, po kojemu si je Argentinac izabrao ime, "bio alternativa programu Crkve na koju se gledalo i koju se doživljavalo kao sustav vlasti", u razgovoru za dnevni list La Repubblicu.

Hans Kueng, osnivač zaklade za "svjetsku etiku" ("Weltethos") bio je, kao i Joseph Ratzinger, jedan od najmlađih sudionika Drugog vatikanskog sabora.

Tada su bili prijatelji, prije nego su im se putovi razišli, a Švicarac je postao oštar kritičar Rimske kurije.

Kako navodi taj teolog, novi Papa će veoma brzo morati pristupiti temeljitoj promjeni glavnih čelnika Rimske kurije.

Argentinski kardinal je bio "kandidat naprednjaka u Crkvi" a ne Kurije, ali sada sve ovisi o tome "hoće li i kako uspjeti pokrenuti nužne reforme", dodaje stručnjak, ocijenivši da biografija pape Franje "ulijeva nadu".

Hans Kueng nabraja konkretno što bi papa Franjo morao učiniti, počevši s imenovanjem državnog tajnika, drugog čovjeka Svete Stolice "koji ne bi bio predstavnik rimskog sustava, nego osoba spremna za reforme".

Papa bi također morao promijeniti čelnike svih dikasterija (uredi Kurije koji vode poslove opće crkvene uprave), uspostaviti više kolegijalnosti u Kuriji i u vezama s biskupima u svijetu te priznati "pravo na kritiku" biskupija, zajednica i običnih vjernika.

No što se tiče većih problema, dodaje teolog, "treba vidjeti ima li potrebnu snagu".

"Zna se koje su reforme nužne: uloga žene, kontracepcija, ređenje žena, otvaranje Crkve svjetovnim problemima, od morala na području spolnosti u Africi do ostalog", kazao je.

Problemi Crkve, od celibata do krize duhovnih zvanja, jesu svjetski problemi.

"Budimo zadovoljni što Papa neeuropljanin otvara nove perspektive", zaključio je Švicarac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙