FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bruxelles: prosvjedi protiv štednje uoči summita EU-a

BRUXELLES, 14. ožujka 2013.(Hina) - Nekoliko tisuća ljudi iz više zemalja članica okupilo su u četvrtak u Bruxellesu na poziv europskih sindikata kako bi prosvjedovali protiv politike štednje koja se provodi u Europskoj uniji, čiji čelnici započinju dvodnevni summit.

Najviše je prosvjednika iz Belgije, zatim Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Poljske.

"Ekonomske i socijalne posljedice krize, eksplozija nezaposlenosti i rastuća nejednakost dosegnuli su socijalno prihvatljive limite u nizu zemalja Europske unije. Stoga smo organizirali okupljanje kako bi od čelnika zemalja članica zatražili da prekinu s mjerama štednje te da donesu mjere za zapošljavanje, posebice mladih. Povjerenje tržišta ne ovisi o štednji nego o povjerenju građana i o potpori Europske središnje banke", ističe Europska konfederacija sindikata u svom proglasu.

Među prosvjednicima je nekoliko predstavnika iz Hrvatskog sindikata pomoraca. "Mala hrvatska flota ne može zaposliti toliki broj pomoraca te se oni moraju ukrcati na strane brodove. Sindikat hrvatskih pomoraca preuzima tu odogovrnost i želi pomoći tim pomorcima u njihovim pregovorima sa stranim kompanijama", kaže Romano Perić, predstavnik sindikata.

Europski čelnici u četvrtak predvečer započet će proljetni summit, koji će uglavnom biti posvećen gospodarskim temama.

S ovoga se summita ne očekuju nikakve odluke, a čelnici zemalja članica razgovarat će o provedbi brojnih mjera i reformi koje su donesene od početka krize, a koje su uglavnom obuhvaćale rezanje rashoda i ozdravljenje javnih financija, te kako u tim okolnostima potaknuti gospodarski rast i zapošljavanje.

Većina zemalja članica slaže se da je srednjoročno i dugoročno gledajući nemoguće osigurati rast bez zdravih i održivih javnih financija, ali dio zemalja koje su najteže pogođene krizom željele bi imati više vremena za dovođenje svojih financija u red kako bi na taj način pokušale pokrenuti rast ili barem zaustaviti pad gospodarskih aktivnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙