FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga I. Kunčevića "Ambijentalnost na dubrovačku"

ZAGREB, 13. ožujka 2013. (Hina) - Knjiga teatroloških eseja redatelja Ivice Kunčevića "Ambijentalnost na dubrovačku" predstavljena je danas u Akademiji dramske umjetnosti (ADU) u Zagrebu.

O knjizi su govorili kazališni kritičari Željka Turčinović i Hrvoje Ivanković te autor knjige Ivica Kunčević, a dijelove iz knjige čitali su dramski umjetnici Alma Prica, Doris Šarić-Kukuljica i Goran Grgić.

Željka Turčinović istaknula je kako je knjiga pisana iz prakse, iskustva i znanja, a u njoj autor memoarski i analitično obrađuje ambijentalni prostor na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Ocijenila je i kako zanimljivo pokazuje život i sve ono što se događa iza pozornice te je ustvrdila kako su Kunčevićevi tekstovi i slika budućim naraštajima glumaca i svih koji se bave kazalištem.

Po Ivankovićevim riječima, knjiga se bavi ambijentalnim kazalištem Dubrovačkih ljetnih igara još od 1951. i Fotezovim postavom Držićeva "Plakira". "Knjiga obrađuje modalitete kazališnoga čina u netipičnim kazališnim prostorima", rekao je, dodajući kako u sebi uključuje estetsku i repertoarnu vrijednost.

Smatra kako je knjiga kapitalno djelo za proučavanje novijega doba Dubrovačkih ljetnih igara.

Podsjetio je i kako su ambijentalnim pitanjima Dubrovačkih ljetnih igara bavili Frano Čale, koji je i autor sintagme "grad teatar", Georgij Paro s unošenjem svojih američkih iskustava te Božidar Violić, Marin Carić i Matko Sršen.

Ocijenio je kako je polemičan Kunčevićev teatrološki odnos prema Dubrovniku te je podsjetio da se Kunčevićeve sezone na Dubrovačkim ljetnim igrama nazivaju "zlatnim dobom".

"Knjiga je između ostaloga i ključ za interpretaciju ambijentalnoga kazališnog čina", rekao je Ivanković i dodao kako se u esejima miješa analitičko i memoarsko.

Ocijenio je kako u tom spoju analitike i memoarskoga ima i mnogo anegdotalnoga te da Kunčević na taj način radi svoje predstave.

Knjiga "Ambijentalnost na dubrovačku" (231 str.) podijeljena je na tri dijela u kojima Kunčević piše o otvorenjima Dubrovačkih ljetnih igara, svojim režijima te ravnateljstvu u ambijentu. Knjigu je objavio Hrvatski centar ITI.

Redatelj Ivica Kunčević rodio se 1945. u Bartolovcu u blizini Varaždina. Režirao je u mnogim kazališnim kućama i dobio mnoge nagrade. Osim što je bio redatelj, Kunčević je bio i ravnatelj dramskoga programa Dubrovačkih ljetnih igara od 2002. do 2009. Radio je i kao izvanredni profesor na Odsjeku kazališne režije i radiofonije na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙