FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlada prihvatila izvješće o praćenju poboljšanja kakvoće zraka u Sisku

ZAGREB, 13. ožujka 2013. (Hina) - Hrvatska Vlada prihvatila je danas izvješće o praćenju poboljšanja kakvoće zraka u Sisku i dinamike radova u modernizaciji Rafinerije nafte Sisak, u kojem se navodi kako je tijekom 2011. i 2012. zrak bio prekomjerno onečišćen, odnosno 'druge kategorije' u odnosu na sumporovodik, lebdeće čestice i benzopiren.

"Pojava neugodnih mirisa od sumporovodika karakteristična za rafinerijska potrojenja izaziva pozornost i reakciju sisačke javnosti pa se zato i dalje provodi pojačana aktivnost Inspekcije zašite okoliša nad radom Rafinerije nafte Sisak", kazao je zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza na sjednici Vlade.

Naglasio je kako je primjenom određenih tehničkih rješenja u zadnjih šest godina postignuto smanjenje satnih i dnevnih prekoračenja sumporovodika, a prosječne godišnje koncentracija zadražane su ispod graničnih.

Rekonstrukcijom otvorenog 'block down' sustava sisačke Rafinerije nafte do kraja 2013. riješit će se najvećim dijelom pojava neugodnih mirisa te se očekuje daljnje smanjenjenje broja prekoračenja dopuštenih dnevnih i satnih graničnih vrijednosti koncentracija sumporovodika.

"U 2011. i 2012. kvaliteta zraka u Sisku bila je prve kategorije 'čist ili neznatno onačišćen zrak' - za onečišćujuće stvari: sumporov dioksid, dušikov dioksid, ugljikov monoksid, benzen i teške metale: kadmij, arsen i nikal i očekuje se da će se takvo stanje održati u idućim godinama", dodao je Dokoza.

Napomenuo je kako je riječ o petom izvješću o praćenju kvalitete zraka Ministarstva zaštite okoliša i prirode na zatjev saborskog Odbora za zaštitu okoliša.

Zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik je naveo kako se osim toga, od 2008. izrađuje i izvještaj o stanju zdravlja građana Siska. Pritom je utvrđeno da je stopa smrtnosti od raka od 2007. do 2011. u Sisku odnosno Sisačko-moslavačkoj županiji bila u muškaraca viša od hrvatske stope, a niža u žena iako su podjednako izloženi zagađenju zraka, pa se pretpostavlja da je uzrok oboljenja u nečem drugom, možda u pušenju.

Međutim, dodao je kako analize standardiziranih stopa smrtnosti od 2007. do 2011. od bolesti dišnog sustava i kroničnih bolesti donjeg dišnog sustava pokazuju da Sisačko-moslavačka županija i grad Sisak imaju više vrijednosti od hrvatskog prosjeka.

"Za procjenu utjecaja čimbenika okoliša na zdravlje potrebna su ciljana epidemiološka istraživanja i ekološke studije, za što je potreban multidisciplinarni pristup i tim stručnjaka, međusektorska suradnja i financijska sredstva. Situaciju je i dalje potrebno pratiti i težiti da se onečišćenja okoliša smanji na razinu unutar granica propisanih zakonom", zaključio je.

Vlada je uputila i tri amandmana na prijedlog izmjena i dopuna zakona o zaštiti životinja kojima će se, po riječima ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, popraviti zakon nakon rasprave na Vladi i u Saboru u veljači.

Prvi amandman odnosi se na zadržavanje postojeće definicije usmrćivanja, koja je sada u izričaju jasnija, a drugi na zabranu organiziranja utrke pasa na tvrdim podlogama, dok je ostavljena mogućnost utrka na mekim podlogama iako je, kaže Jakovina, bilo prijedloga se se to u potpunosti izbaci.

"Kako u 20 godina nismo imali ni jedan zahtjev za organiziranjem utrke pasa, ne vidim razloga da u formi amandmana i to ne prihvati", naveo je ministar.

Dodao je da se treći amandman odnosi na članak 11., a govori o proširenju područja na kojima nije dopušteno provoditi pokuse na životinjama pa su to sada preciznije definirali.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙