FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra odluka o početku još jednog suđenja Sanaderu

ZAGREB, 13. ožujka 2013. (Hina) - Na zagrebačkom Županijskom sudu sutra bi se trebalo doznati kada će bivši premijer Ivo Sanader još jednom sjesti na optuženičku klupu, ovoga puta u slučaju "Planinska" u kojem ga se tereti da se okoristio preprodajom zgrade u Planinskoj ulici i zakinuo državni proračun za najmanje 26,4 milijuna kuna.

Sutkinja Jasna Smiljanić na pripremnom bi ročištu trebala donijeti odluku o početku suđenja i dokazima koji će se provesti u postupku u kojem su optuženi i bivši HDZ-ov zastupnik Stjepan Fiolić te Mladen Mlinarević, čija je tvrtka vrijednost zgrade i zemljišta u Planinskoj procijenila na nerealno visok iznos pa je ukupna cijena koju je platilo Ministarstvo regionalnog razvoja povećana za više nego dvostruko, na 79,9 milijuna.

Za malverzacije je bio optužen i bivši ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković koji je priznao zlouporabu položaja i ovlasti i nagodio se s USKOK-om pa je prošlog tjedna osuđen na godinu dana, a zatvorska kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro na slobodi. Čobanković je istrazi navodno izjavio da je sve radio na izričit Sanaderov zahtjev te da je i njega i Fiolića upozoravao da je cijena zgrade koju je Fiolić 2009. prodao njegovu ministarstvu prenapuhana.

Sanaderova obrana prošlog je tjedna predložila spajanje postupka sa suđenjem u slučaju Fimi medija, čemu se protivio USKOK, ali i Fiolićeva obrana. Izvanraspravno vijeće je odbilo prijedlog, a na tu odluku obrana nema pravo žalbe.

Osim Čobankovića, krivnju je još u istrazi priznao i Fiolić, no on se nije uspio nagoditi oko visine kazne i vrsti sankcije. Njegov branitelj nije želio otkriti što je USKOK nudio Fioliću koji ostaje kod priznanja u nadi da će mu to pomoći da dobije manju kaznu.

Unatoč priznanjima dvojice optuženika Sanader tvrdi da je riječ o jednom u nizu montiranih postupaka u "križarskom ratu" koji protiv njega vodi glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Sanadera se tereti da je na užem kabinetu vlade pogurao sklapanje spornog posla pa je vlada odobrila sklapanje ugovora koji je zaključen već sutradan. Time je, tvrdi USKOK, državni proračun za račun Fiolićeve tvrtke oštećen za najmanje 26,4 milijuna kuna. Fiolić je nakon uhićenja u travnju prošle godine izjavio da je novac ostao kod njega, no, naknadno je promijenio iskaz rekavši da je oko 17 milijuna kuna odnio Sanaderu, na njegov zahtjev. Također je istražiteljima otkrio mjesto na svom imanju na kojem je Sanaderu skrivao dio vrijednih umjetničkih slika za kojima se tragalo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙