FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 13. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Na izborima 14. travnja birači će izabrati 12 hrvatskih predstavnika u Europskom parlamentu, a izbori će se od dosadašnjih razlikovati po preferencijalnim listama, odnosno mogućnosti birača da na listi za koju su se odlučili zaokruže i kandidata za kojega misle da bi bio najbolji europarlamentarac. Pravo kandidiranja na euroizborima imat će liste političkih stranaka i skupina birača koje predoče pet tisuća potpisa. Liste se mogu kandidirati do ponedjeljka, 18. ožujka u ponoć, nakon čega Državno izborno povjerenstvo (DIP) ima 48 sati da provjeri i objavi pravovaljane liste kandidata. Dan nakon objave lista, 21. ožujka, počinje izborna promidžba, koja će trajati do 13. travnja, kada počinje izborna šutnja, tijekom koje se ne smiju komentirati izbori ni procjenjivati njihov rezultat. Izborna šutnja traje do zatvaranja birališta, odnosno do 14. travnja u 19 sati. Na izborni dan, birači će glasovati na glasačkom listiću na kojem će biti navedene liste kandidata. Moći će se odlučiti za samo jednu listu, a ako žele, na listi za koju su glasovali moći će zaokružiti i jednog kandidata za kojega žele da ima prednost pred ostalima. Pravo na zastupnike u Europskom parlamentu ostvarit će liste koje osvoje najmanje pet posto glasova birača koji su izašli na izbore, a preferirani glasovi uvažavaju se ako broj preferiranih glasova koje je dobio neki kandidat prelazi 10 posto od ukupnog broja glasova koje je dobila lista. To znači da ako, primjerice, lista dobije dovoljno glasova da bi u EP mogla poslati jednog zastupnika, a osmi kandidat na listi dobije više od 10 posto glasova birača koji su glasali za tu listu, u Bruxelles će ići on, a ne kandidat koji je prvi na listi, pod uvjetom da je osvojio više glasova od bilo koga drugoga na listi. Na izborima za europarlament, cijela će Hrvatska biti jedna izborna jedinica, što znači da će u svakom gradu, kao i na biračkim mjestima u inozemstvu, biti predloženi isti kandidati.

SARAJEVO/ZAGREB - Predstavnici Hrvatske i BiH potpisali su u Sarajevu dodatni protokol o izmjenama i dopunama ugovora o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja, a kojim se taj ugovor usklađuje s pravnom stečevinom Europske unije kako bi mogao ostati na snazi i po ulasku Hrvatske u punopravno članstvo EU. Dodatni protokol potpisali su predstojnik Državnog ureda za trgovinsku politiku Hrvatske Denis Čajo i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. Kako je istaknuto nakon potpisivanja, dodatnim protokolom se ulagačima obiju država pruža dodatna sigurnost glede njihovih ulaganja te se dodatno naglašava važnost koju obje države pridaju međusobnim trgovinskim odnosima, privlačenju stranih ulaganja i pravnoj sigurnosti ulagatelja. Šarović je istaknuo kako dodatni protokol ne mijenja osnovne principe ugovora između BiH i Hrvatske o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja. Izmjena se sastoji u uvođenju ograničenja slobodnog prijenosa novčanih sredstava vezano za investicije, koji se jamči ugovorom, i to samo u slučaju da je EU usvojila mjere koje se odnose na to područje. Takve mjere, odnosno ograničenje, neće trajati duže od šest mjeseci, naglasio je Šarović. Očekuje da će se nastaviti snažna gospodarska suradnja BiH i Hrvatske nakon ulaska Hrvatske u EU te da će hrvatske tvrtke otvoriti svoje pogone u BiH. Čajo je izjavio kako je interes Hrvatske dalji razvoj dobrosusjedskih odnosa i povećanje međusobne trgovinske razmjene. Ugovor između BiH i Hrvatske o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja sklopljen je 1996. godine.

VINKOVCI - Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, gostujući u sinoćnjoj emisiji "U žarištu" Vinkovačke televizije, izjavio je kako se vrlo dobro zna koje je rješenje ukoliko se ne želi uvesti dvojezičnost i ćirilični natpisi u Grad Vukovar, a ono je, kako je kazao, izmjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. "Niti jedna politička opcija nije do sada to predložila. Zna se to kako to ide po zakonu. Tvrdim da to ne bi napravio ni HDZ. Ako može neka napravi, a ne može zbog Europe", ustvrdio je Sabo. Prema njegovim riječima poštivanje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina dio je Poglavlja 23 hrvatskih pregovora s EU.

ZAGREB - Otvorenjem izložbe "Smrt i uskrsnuće Kristovo" Zlatka Čulara i Maje Dolenčić-Malešević 16. ožujka u Muzeju Mimara počinju svečanosti "Pasionska baština", u okviru kojih će se do 27. ožujka, tradicionalno uoči Uskrsa, održati niz glazbenih, likovnih, scenskih, književnih i folklornih obrada teme Kristove muke i uskrsnuća. Ta se tema na "Pasionskoj baštini" obrađivala kroz različite umjetničke izraze, najviše kroz glazbu, te riječ i likovnost, rekao je dirigent Bojan Pogrmilović na konferenciji za novinare organizatora manifestacije, Udruge "Pasionska baština". Koncert "Na gori Maslinskoj"u Crkvi sv. Petra, objedinjuje široki raspon kojim se može opisati cjelokupno stvaralaštvo festivala u protekle 22 godine. Koncert je posvećen Ljubi Stipišiću Delmati (1938.-2011.), skupljaču hrvatske baštine i jednom od utemeljitelja festivala. Na njemu će se praizvesti Stipišićeva djela, u izvedbi zbora INA-e, klapa "Cesarice", "Grdelin", "Poj" i "Slavić" te sopranistice Vedrane Zrnić. Najavljene su, među ostalim, i praizvedbe djela "Plač blažene dive Marie" fra Šimuna Klimantovića, napisane oko 1500. godine, oratorija "Put križa" Ivana Žana, koji će uz zborove iz Petrinje i Zagreba izvesti niz istaknutih solista zagrebačkog i splitskog HNK, Kranjčevićeve pjesme "Golgota" skladatelja Antuna Tomislava Šabana te dvaju djela američkih skladatelja, Gjeila i Lauridsena. Izdvajaju se još koncert "Raspelo" ansambla Lado s korizmenim napjevima kajkavskih krajeva u Zagrebačkoj katedrali, program korizmenog pučkog pjevanja pjevača župe Gospe od Zdravlja iz Jezera na Murteru u Bazilici Srca Isusova te nastup Komornog zbora zagrebačke Muzičke akademije u Crkvi sv. Katarine, na kojem će se izvesti "Stabat Mater" Josepha Haydna. Istoimeno Rossinijevo djelo izvest će i solisti te Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a u Zagrebačkoj katedrali. Organizirane su i Izložbe "Križni put" skupine umjetnika u Galeriji Zvonimir te "Kristova muka i otkupljenje" sa slikama, grafikama i skulpturama iz fundusa Moderne galerije. Iz likovnog dijela manifestacije izdvaja se i izložba studenata Akademije likovnih umjetnosti "Moj doživljaj Muke". U Društvu hrvatskih književnika održat će se susret "Lirika Velikog petka", na kojem će se čitati poezija i održati kraći glazbeni program te, između 42 rada prijavljena na natječaj, proglasiti dobitnici književnih nagrada na temu "Muke".

ZAGREB - Sa svečanosti otvorenja natjecanja "Nikola Tesla - Genij za budućnost ", što ga već četvrti put organizira Udruga "Nikola Tesla - Genij za budućnost", predsjednica Dragica Mihajlović uputila je poziv svima, a posebice Hrvatskome saboru, da podrže inicijativu te udruge da se dan Teslina rođenja - 10. srpnja, proglasi Danom Nikole Tesle u Hrvatskoj. Mihajlović je zamolila i za žurnost potpore kako bi se Dan Nikole Tesla proglasio u njegovoj rodnoj zemlji prije no što Ujedinjeni narodi na inicijativu Udruge "Nikola Tesla - Genij za budućnost" proglase Tesli u čast 10. srpnja Međunarodnim danom izumiteljstva. Jer, podsjetila je Mihajlović, tu inicijativu već su podržali glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, kao i predstavnica UN-a u Hrvatskoj Louisa Vinton. Kad je pak riječ o natjecanju, ono se već četvrtu godinu organizira na Tekstilo-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koji sustavno podupire i pomaže rad udruge. Tako su se i ove godine na tome fakultetu okupili učenici osnovnih i srednjih škola te studenti iz cijele Hrvatske kako bi se natjecali za godišnju nagradu "Nikola Tesla - Genij za budućnost". Natjecanje se održava u tri kategorije - "Kviz znanja iz fizike i opće znanje o Nikoli Tesli", "Kreativni i inovativni proizvod, uporabni predmet ili suvenir inspiriran likom i djelom Nikole Tesle ili replika Teslina izuma", te "Projekt iz podrucja Teslina proširenog djelovanja".

VUKOVAR - Na 18. vukovarskom lutkarskom proljeću od 18. do 23. ožujka nastupit će 15 lutkarskih kazališta s ukupno 96 predstava, najavljeno je iz Kazališne družine "Asser Savus" iz Vinkovaca. Predstave će se održati u gradovima Vukovaru, Vinkovcima, Županji i Iloku te općinama Babina Greda, Lovas, Stari Mikanovci, Nuštar, Bošnjaci, Drenovci, Slakovci Jarmina te u Orašju (BiH), a uz hrvatska kazališta nastupit će i kazališta iz Mostara (BiH) i Novog Sada (Srbija). Kazalište-domaćin ovogodišnjega Vukovarskog lutkarskog proljeća je Tvornica lutaka Zagreb, koja će nastupiti s predstavom "Baltazar". Osim lutkarskih predstava održat će se izložba domaćina Tvornice lutaka Zagreb, radionice za profesore predmetne nastave s temom "Dramski odgoj i metoda nastanka kazališne predstave za djecu i mlade", te seminar za učitelje razredne nastave i odgajatelje s temom "Lutka-lik iz odabrane bajke-kreiranje, oblikovanje i izrada". Svečanost otvorenja 18. vukovarskog lutkarskog proljeća je 18. ožujka u Županji u 12 sati. Tom će prigodom u dvorani "Mladost" biti izvedena predstava "Baltazar" Tvornice lutaka Zagreb.

DUBROVNIK - Spomenik papi Ivanu Pavlu II. bit će postavljen krajem svibnja ove godine uz dubrovačku crkvu Sv. Križa, u sklopu trodnevnog obilježavanja desete obljetnice održavanja svete mise, koju je blaženi Ivan Pavao II. predvodio u u Gružu tijekom pastoralnoga pohoda Hrvatskoj 6. lipnja 2003., dogovoreno je za susreta gradonačelnika Andre Vlahušića i dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića. Gradonačelnik Vlahušić izvijestio je također biskupa Uzinića kako će se ovoga tjedna postaviti postaje Križnoga puta na brdu Srđ, pa će ih Dubrovčani već ove nedjelje, 17. ožujka, tijekom tradicionalnog Križnog puta na Srđ, moći vidjeti na svojim mjestima. Tijekom razgovora bilo je riječi i o susretu mladih koji će se u Dubrovniku održati iduće godine, a za koji će Grad Dubrovnik osigurati svu potrebnu logistiku.

ZAGREB - Nepoznati naoružani razbojnik sinoć oko 19,35 sati opljačkao je poslovnicu Hrvatske pošte u zagrebačkom naselju Savica. Pljačkaš je uz prijetnju vatrenim oružjem djelatnici Hrvatske pošte u Gruškoj 18, na Savici, otuđio još neutvrđenu količinu novca, priopćeno je iz Policijske uprave zagrebačke. Očevid je u tijeku, a policija traga za pljačkašem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙