FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Singapur: suradnja s FBI-om u vezi smrti inženjera Todda

WASHINGTON, 13. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Singapurska policija ustupit će američkoj federalnoj policiji (FBI) rezultate dosadašnje istrage još uvijek misteriozne smrti američkog inženjera Shanea Todda, koji je u lipnju prošle godine pronađen mrtav u stanu u Singaporeu, potvrdio je u utorak singapurski ministar vanjskih poslova K. Shanmugam.

Smrt Shanea Todda postala je u međuvremenu osjetljivim bilateralnim pitanjem Sinaporea i Sjedinjenih Država.

Senator Max Baucus, predstavnik Montane, iz koje potječe stradali inženjer, inzistira na većem američkom sudjelovanju u istrazi. Baucus kaže da neće stati dok se ne pokaže je li u pozadini slučaja bio transfer tehnologije ili čak eventualno ugrožavanje američke nacionalne sigurnosti.

Roditelji 31-godišnjeg inženjera uvjereni su da im je sin ubijen, te da je njegova smrt povezana sa suradnjom singapurskog Instituta za mikroelektroniku (IME) i kineske telekomunikacijske kompanije Huawei.

Iz Huaweia prošli su mjesec priopćili da nisu surađivali sa singapurskim institutom niti na jednom projektu Shanea Todda, koji se bavio novim poluvodičkim materijalima, poput galij-nitrida, s komercijalnom i vojnom namjenom.

Shanmugam pak kaže da Institut za mikroelektroniku provodi ozbiljnu reviziju kako bi dokazao neosnovanost sumnji u tehnološki transfer, u što se, kažu, mogu uvjeriti i američki istražitelji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙