FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 12. ožujka 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Na izborima 14. travnja birači će izabrati 12 hrvatskih predstavnika u Europskom parlamentu, a izbori će se od dosadašnjih razlikovati po preferencijalnim listama, odnosno mogućnosti birača da na listi za koju su se odlučili zaokruže i kandidata za kojega misle da bi bio najbolji europarlamentarac. Pravo kandidiranja na euroizborima imat će liste političkih stranaka i skupina birača koje predoče pet tisuća potpisa. Liste se mogu kandidirati do ponedjeljka, 18. ožujka u ponoć, nakon čega Državno izborno povjerenstvo (DIP) ima 48 sati da provjeri i objavi pravovaljane liste kandidata. Dan nakon objave lista, 21. ožujka, počinje izborna promidžba, koja će trajati do 13. travnja, kada počinje izborna šutnja, tijekom koje se ne smiju komentirati izbori ni procjenjivati njihov rezultat. Izborna šutnja traje do zatvaranja birališta, odnosno do 14. travnja u 19 sati. Na izborni dan, birači će glasovati na glasačkom listiću na kojem će biti navedene liste kandidata. Moći će se odlučiti za samo jednu listu, a ako žele, na listi za koju su glasovali moći će zaokružiti i jednog kandidata za kojega žele da ima prednost pred ostalima. Pravo na zastupnike u Europskom parlamentu ostvarit će liste koje osvoje najmanje pet posto glasova birača koji su izašli na izbore, a preferirani glasovi uvažavaju se ako broj preferiranih glasova koje je dobio neki kandidat prelazi 10 posto od ukupnog broja glasova koje je dobila lista. To znači da ako, primjerice, lista dobije dovoljno glasova da bi u EP mogla poslati jednog zastupnika, a osmi kandidat na listi dobije više od 10 posto glasova birača koji su glasali za tu listu, u Bruxelles će ići on, a ne kandidat koji je prvi na listi, pod uvjetom da je osvojio više glasova od bilo koga drugoga na listi. Na izborima za europarlament, cijela će zemlja biti jedna izborna jedinica, što znači da će u svakom gradu, kao i na biračkim mjestima u inozemstvu, biti predloženi isti kandidati.

PULA - Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić na današnjoj je izvanrednoj konferenciji za novinare u Puli najavio kako će na sutrašnjoj sjednici predsjedništva stranke i službeno predložiti da kandidat za ministra turizma bude dosadašnji pomoćnik ministra gospodarstva za investicije i konkurentnost te predsjednik Savjeta IDS-a Darko Lorencin, a kandidat za zamjenika ministra Ratomir Ivičić, direktor tvrtke "Brijuni rivijera". "Lorencin i Ivičić su svaki na svoj način bili kandidati IDS-a za ministra turizma, tako da Lorencin predstavlja političku liniju, a Ivičića, koji je nestranački kandidat i nije član IDS-a, predložilo je konsenzusom turističko gospodarstvo", rekao je Jakovčić i dodao kako vjeruje da će "ta kombinacija politike i struke biti dobitna i može dati vrlo dobre rezultate". "Ovime zaključujemo priču jer ćemo time dobiti novog ministra turizma iz Istre, čovjeka koji ima konsenzus u političkom svijetu", izjavio je Jakovčić i dodao kako IDS time ne odustaje od potrebe da struka - gospodarstvo i turizam Hrvatske sa svojim ambicijama, potrebama, planovima i željama snažno budu prisutni u ministarstvu. Istaknuo je kako - koliko god je zadovoljan pohvalama turističkoga sektora za ono što radi - misli da nije dobro da bude kandidat za ministra. Rekao je kako mu je drago da je premijer uklonio tu mogućnost jer "želi prihvatiti utakmicu za europski parlament". Dodao je kako time želi odgovoriti na tezu koja je, po njegovu mišljenju, "plasirana da se što više anulira" njegova kandidatura za Europski parlament, a po kojoj "bježi od odgovornosti i bježi u Bruxelles". "To je jedna isprazna i nakaradna teza jer mislim da zastupnik u Europskom parlamentu mog formata može puno napraviti za Hrvatsku, puno više nego mnogi ministri u vladi", rekao je Jakovčić.

ZAGREB - Državno odvjetništvo RH (DORH) izvijestilo je danas kako je slučaj moguće nezakonite kupoprodaje i prenamjene zemljišta u općini Bale, u što su navodno bili uključeni bivši ministar turizma Veljko Ostojić i članovi njegove obitelji, Županijsko državno odvjetništvo u Puli počelo istraživati još sredinom 2011. godine, a da je prije mjesec dana istragu preuzeo USKOK koji je već ispitao prve svjedoke. U priopćenju se pojašnjava kako je na upit novinara HTV-a Dražena Majića, od 14. veljače, kojeg je zanimalo što se poduzima oko navodnih nezakonitosti s prenamjenom zemljišta u Balama, DORH izvršio provjeru te utvrdio da je Županijsko državno odvjetništvo u Puli sredinom 2011. zaprimilo izvješće policije u vezi s prenamjenom navedenog zemljišta. Po primitku tog izvješća Županijsko državno odvjetništvo u Puli je 27. svibnja 2011. održalo sastanak s policijom, na kojem je zatraženo provođenje kriminalističkog istraživanja, nakon čega je policija u više navrata od 9. kolovoza 2011. do 24. travnja 2012. dostavila više izvješća u vezi sa svojim istraživanjima. Po primitku tih izvješća pulsko Županijsko državno odvjetništvo je radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica nastavilo pribavljati drugu dokumentaciju kao i povijesne izvatke iz zemljišnih knjiga. Budući da su provedene provjere ukazale da je riječ o složenom predmetu, 18. veljače 2013. odlučeno da će daljnji rad u predmetu preuzeti Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), jer su do tada utvrđene činjenice ukazivale na njegovu moguću nadležnost. Odmah po primitku predmeta USKOK je počeo s istragama - 21. veljače 2013. ispitan je prvi svjedok, a 26. veljače 2013. su u Puli provedene dokazne radnje ispitivanja bivših vlasnika zemljišta i drugih svjedoka. Veljko Ostojić podnio je ostavku na dužnost ministra turizma 10. ožujka, nakon što su mediji objavili da DORH ispituje kupoprodaju atraktivnog zemljišta u Balama, čija je vrijednost nakon urbanizacije s milijun kuna porasla na 25 milijuna kuna, a u čiju su kupnju, urbanizaciju i prodaju uključeni članovi njegove obitelji.

GOSPIĆ - U Gospiću su, u nazočnosti predsjednice HSP-a dr. Ante Stračevića Ruže Tomašić i glavnog tajnika te stranke Pere Ćorića, predsjednik ličko-senjskoga Županijskog odbora HDZ-a Darko Milinović i koordinator HSP–a dr. Ante Starčevića za tu županiju Željko Nekić potpisali koalicijski sporazum za lokalne izbore. "Koalicija je sklopljena s ciljem da okupimo sve političke snage desnog centra i da na sljedećim lokalnim izborima ostvarimo najbolje rezultate, ali to je jasna poruka da ćemo zajedno na sljedećim parlamentarnim izborima potući do nogu sadašnju vlast na čelu sa SDP-om koja ne zna voditi Hrvatsku", ocijenio je Milinović. Ruža Tomašić iskazala je zadovoljstvo što u Lici svakim danom ima sve više pravaša dr. Ante Stračevića. "Ovdje smo da zajedno s HDZ-om kao najjačom političkom opcijom u Ličko-senjskoj županiji činimo što je više moguće za hrvatski narod, da stvorimo uvjete i zadržimo mlade ljude na ovim prostorima", istaknula je. Nakon potpisa sporazuma Ruža Tomašić sa suradnicima posjetila je u društvu domaćina Veliki Žitnik i položila vijenac na Spomen-dom dr. Ante Starčevića, Oca domovine.

ZAGREB - Nakon napisa u medijima u kojima se tvrdi da se glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije (HRT) Goran Radman nalazi u sukobu interesa kao član Nadzornog odbora Hypo Alpe Adria banke, koja je jedan od oglašivača te televizijske kuće, s HRT-a su priopćili kako sukoba interesa nema. "Područja sukoba interesa glavnog ravnatelja HRT-a regulirana su Zakonom o Hrvatskoj radioteleviziji. Goran Radman dosljedno provodi te zakonske norme i u svojim transparentnim i dokumentiranim društvenim aktivnostima izvan HRT-a strogo poštuje načela odricanja od mogućnosti bilo kakvog sukoba interesa", priopćeno je iz HRT-a. Inače, saborsko Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa prošlu je srijedu protiv Radmana pokrenulo postupak za utvrđivanje sukoba interesa, nakon što je uvidom u sudski registar utvrđeno kako je on osnivač i direktor tvrtke Nautar d.o.o. koja se bavi i promidžbom te propagandom, odnosno, djelatnostima za koja se mogu javiti kao sudionici oglašavanja na nacionalnom radiju i televiziji. Donošenje odluke o pokretanju postupka predložila je predsjednica saborskog Povjerenstva Dalija Orešković, koja je navela kako Radman kao dužnosnik ne može biti direktor trgovačkog društva, "tim više što to trgovačko društvo u svojim poslovnim djelatnostima ima one za koje se može javiti kao sudionik oglašavanja na HRT-u". Riječ je o "okolnostima koje su nespojive s odredbama zakona", ocijenila je Orešković.

VUKOVAR - Veliki prosvjedni skup Stožera za obranu hrvatskog Vukovara održat će se 7. travnja na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, pod motom "Hrvatski Vukovar za bolju Hrvatsku", izvjestili su danas iz Stožera. Iz Stožera navode kako je zagrebački prosvjedni skup, u nedjelju, 7. travnja, s početkom u 12,05 sati, odgovor Vladi RH "na ignoriranje svih zahtjeva koje je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara uputio sa svog prosvjednog skupa u Vukovaru, održanog 2. veljače", vezano za protivljenje uvođenju dvojezičnih ćiriličnih natpisa u gradu teško stradalom u Domovinskom ratu tijekom jugosrpske agresije. Također Stožer za obranu hrvatskog Vukovara je donio odluku o organizaciji Prvog sveopćeg sabora braniteljskih i stradalničkih udruga RH, koji će se održati u Zagrebu 23. ožujka, sa ciljem stvaranja platforme o budućem ujedinjenom djelovanju cjelokupne braniteljske i stradalničke populacije, najavljeno je u priopćenju. Na taj će sabor biti pozvani predstavnici svih 250 braniteljskih i stradalničkih udruga, koje su podržale Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, dodaje se.

ZAGREB - Odbor za javna priznanja zagrebačke Gradske skupštine, na prijedlog predsjednika Davora Bernardića, jednoglasno je danas prihvatio odluku da se Nagrada Grada Zagreba posmrtno dodijeli bivšem predsjedniku Gradske skupštine Grada Zagreba i Hrvatskog sabora Borisu Špremu. Odlukom o javnim priznanjima Grada Zagreba propisano je da se u jednoj godini može dodijeliti najviše 15 Nagrada Grada Zagreba. Iznimno, prema odredbama Odluke, Odbor može predložiti kandidata koji nije predložen u postupku javnog natječaja. Taj prijedlog Odbora ne ulazi u broj nagrada određenih Odlukom, ako Odbor utvrdi 15 prijedloga na temelju javnog natječaja, navodi se u priopćenju. Predsjednik Odbora za javna priznanja Bernardić u obrazloženju je istaknuo da se Borisu Špremu nagrada, nažalost, dodjeljuje posmrtno, ali da se ne smiju zaboraviti njegove iznimne zasluge i doprinos demokratizaciji ustrajnim, dugogodišnjim, samozatajnim i principijelnim političkim radom. Bernardić rekao je da mu je drago da su prijedlog podržali svi članovi Odbora te je uvjeren da će ga gradski zastupnici na sjednici, 21. ožujka 2013., jednoglasno prihvatiti.

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) prati i osigurava potrebnu programsku i profesionalnu pomoć za gotovo devetnaest tisuća učenika s teškoćama, priopćio je danas MZOS u odgovoru na otvoreno pismo djece roditelja s teškoćama u razvoju u kojemu su jučer zatražili smjenu troje ministara, među kojima i ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića. "MZOS prati i osigurava pravo na obrazovanje 18.816 učenika s teškoćama koji se školuju u redovitim i posebnim odgojno-obrazovnim ustanovama", ističe se u MZOS-ovu priopćenju. "Pored toga, osiguravamo potrebnu programsku i profesionalnu pomoć te prostornu i pedagoško-didaktičku prilagodbu učenicima s teškoćama radi njihova primjerenog obrazovanja, unapređenja i podizanja kvalitete njihova života te integracije u život zajednice nakon završetka njima primjerenog i prilagođenog školovanja", dodaje se. Također, ministarstvo je izradilo Nacrt prijedloga Pravilnika o osnovnoškolskom i srednjoškolskom odgoju i obrazovanju učenika s teškoćama koji osigurava potrebnu programsku pomoć radi ostvarivanja prava učenika s teškoćama na primjereno obrazovanje, koji je od danas dostupan na mrežnim stranicama Ministarstva, napominje se nadalje u priopćenju. Njime se utvrđuju vrste primjerenih programa i oblika školovanja te primjerenih oblika pomoći na koje učenik s teškoćama ima pravo tijekom svog obrazovanja, navodi se u priopćenju. Roditelji djece s teškoćama u razvoju ujedinjeni u grupu "Pomozimo djeci s invaliditetom" jučer su Vladi uputili pismo u kojemu zahtijevaju smjenu ministra zdravlja Rajka Ostojića, ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić, tvrdeći kako njihova ministarstva nisu učinila ništa da riješe bar dio problema koje roditeljima teško invalidne djece stvaraju neadekvatno napisani zakoni i tromost administracije.

PAZIN - Nestranački kandidat za gradonačelnika Pazina, Sandi Blagonić, s potporom SDP-a i Nezavisne liste nositelja Valtera Milohanića danas je u Pazinu predstavio svoj program, ustvrdivši kako negativne trendove namjerava preokrenuti nizom ekonomskih, kulturnih i socijalnih programa osmišljenih s vrsnim stručnjacima iz Istre, Hrvatske, ali i Europe i SAD-a. "Ovdje nije riječ o IDS-u, HDZ-u ili SDP-u, već je ovdje riječ o izboru između nove četiri godine stagnacije i prosperiteta odnosno između Pazina kakav je danas i jednog modernog, urbanog i otvorenog grada", istaknuo je Blagonić na konferenciji za novinare. Dodao je kako aktualni pazinski gradonačelnik Renato Krulčić (IDS) nije relizirao niti jedan od devet obećanih kapitalnih projekata poput uređenja novog glavnog gradskog trga, izgradnje novog autobusnog kolodvora, vatrogasnog doma i doma umirovljenika. Upravo iz tog razloga, kako je rekao, započeo je već razgovore sa stranim investitorima kako bi "Pazin dobio važne projekte i investicije koje će podignuti zamrlo gospodarstvo". "Od prvog dana moga mandata zaustaviti ću stranačko kadroviranje, a podobnost će zamijeniti sposobnost" - poručio je kandidat za pazinskog gradonačelnika Sandi Blagonić.

DUBROVNIK - Čelnici Dubrovačkog demokratskog sabora, nedavno osnovane političke stranke, najavili su danas da će njihov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika biti Pero Vićan. On je na konferenciji za novinare kazao kako njegova stranka izlazi na izbore pod motom "Poštena i zakonita revizija pretvorbe i privatizacije". Naglasio je također kako će zahtijevati i reviziju svih gradskih projekata. Kandidati za zamjenika gradonačelnika bit će Doris Lepeš Matić i Lukša Matušić. Kandidat Dubrovačkog demokratskog sabora za župana dubrovačko-neretvanskog bit će prof. Milan Perić, trenutno pročelnik za gospodarstvo i turizam grada Dubrovnika, a njegov zamjenik bit će prof. dubrovačkog Sveučilišta Ivo Jelčić. Dubrovački demokratski sabor na izbore izlazi i u općini Konavle i u općini Orebić.

SLAVONSKI BROD - Nacionalna koordinacija vijeća romske nacionalne manjine sa skupa u Slavonskome Brodu pozvala je mjerodavne lokalne i državne vlasti da pomognu u rješavanju imovinsko pravnih odnosa kako bi se omogućila legalizacija oko 200 objekata u romskom naselju u Slavonskome Brodu i tako ostvarilo pravo na priključak na vodu i struju. U nelegaliziranim objektima živi oko tisuću Roma, a naselje je premreženo kablovima za ilegalne priključke, što predstavlja i opasnost. "Stalno govore da se mi Romi dogovorimo, a mi sada tražimo od predstavnika Grada, Županije i Agencije za upravljanje državnom imovinom da se oni dogovore i konačno riješe ovu situaciju", rekao je predsjednik Nacionalne koordinacije vijeća romske nacionalne manjine Ibrahim Gušani. Gradonačelnik Slavonskoga Broda Mirko Duspara ustvrdio je pak kako je Grad stvorio sve preduvjete za legalizaciju a sada je na potezu država. "Izradili smo detaljni prostorni plan, asfaltirali ceste, nasipali ulice, djelomično riješili i vanjsku rasvjetu, ali ne možemo riješiti ostalo dok se ne riješe imovinsko pravni odnosi. S obzirom da je zemljište u vlasništvu države, RH bi je trebala darovati Romima pa da se može raditi dalje", kazao je gradonačelnik. Dodao je i kako bi Grad bio spreman nekoliko parcela koje su u gradskom vlasništvu darovati državi, a ona onda Romima. Vesna Džajić iz AUDIO-a objasnila je pak kako Agencija, na koju je Vlada prenijela neke ovlasti u raspolaganju državnom imovinom , "nije u mogućnosti prenijeti bez naknade nekretnine u vlasništvo pojedinaca". To je moguće samo jedinicama lokalne samouprave. Rješenje kakvo priželjkuje gradonačelnik u nadležnosti je Vlade RH, kazala je.

ZADAR - Na Trgovačkome sudu u Zadru u slučaju "Adrija" danas su svjedočili potpredsjednik sindikata PPDIV-a Ivica Blažević i glavni sindikalni povjerenik u toj tvornici ribljih konzervi Mladen Marinović. U središtu spora između vlasnika "Adrije" d.d. Miodraga Lacića i suvlasnika "Adrije Zadar 1" d.o.o. Nevena Badurine i Jadranka Lisice jest ugovor o zakupu tvornice ribljih konzervi u Gaženici u Zadru i s tim u vezi sudbina 78 radnica. Vlasnik "Adrije" d.d. Miodrag Lacić tužbom je zatražio raskid ugovora o zakupu s "Adrijom 1" i Jadrankom Lisicom i Nevenom Badurinom zbog nepreuzimanja svih radnika, a ta dvojica odgovorila su protutužbom jer tvrde da postoji dodatak sporazumu. Skupina radnica koje žive u Benkovcu i Kninu prije više od mjesec dana pokušala je ući u tvornički krug u Gaženici, no zaštitari im to nisu dopustili. Riječ je o onim radnicama s kojima uprava "Adrije Zadar 1" d.o.o. nije potpisala ugovor da ih preuzima iz "Adrije" d.d. jer zakupci smatraju kako to nisu obvezni učiniti. Sindikalisti su danas na sudu svjedočili o stanju u tvrtki u listopadu prošle godine, kad je tadašnji vlasnik Miodrag Lacić iznajmio tvrtku poduzetnicima Lisici i Badurini, kad je i potpisan sporazum o preuzimanju svih 286 radnika. Obojica sindikalista posvjedočili su da 78 radnica koje žive u Benkovcu i Kninu nikad nije nastavilo raditi niti je od preuzimanja primilo plaće. Također su rekli kako ne znaju da je sklopljen ikakav dodatak glavnom sporazumu koji se na njih odnosi. "Ovdje se netko s radnicama igrao kao s krumpirima. To su žene koje su u punom radno-pravnom statusu. Nažalost, i jedna i druga strana se prepucava čije su te žene obveza, a zapravo su obveza i jednih i drugih", rekao je potpredsjednik sindikata PPDIV-a Ivica Blažević.

ZAGREB - Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature), koja sedmu godinu organizira "Sat za planet Zemlju", najveću svjetsku volontersku akciju za očuvanje planeta, pozvala je danas sve gradove Hrvatske i njihove stanovnike te mnoge tvrtke da se pridruže akciji 23. ožujka u 20,30 sati gašenjem svjetla na jedan sat, a pozivu se pridružio i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović. Zmajlović je istaknuo kako u brizi za zaštitu okoliša i prirode ministarstvo i nevladine organizacije poput WWF-a imaju isti cilj. Dodao je da su razmišljali kako se uključiti u tu akciju kojoj su se odazvali mnogi ljudi diljem svijeta i u Hrvatskoj, a ne da joj daju samo deklarativnu potporu. "Onda smo donijeli odluku da se ja osobno uključim i da dam doprinos i s obzirom na neke naše nacionalne ciljeve. Energetska učinkovitost i smanjenje emisija CO2 - to su nacionalni prioriteti broj jedan, ali ono što smo preuzeli kao obvezu i prvi rok koji nas na neki način stišće - to je kraj 2013., kad moramo smanjiti količinu biorazgradivog otpada koji se odlaže na odlagališta", istaknuo je i, kako je rekao, postavio gradovima i općinama izazov kao dio kampanje: "Ja hoću! A ti?". "Ako najmanje pet gradova do 1. srpnja podijeli građanima kante za biorazgradivi otpad ili uvede kompostane, ja ću jutarnjoj smjeni komunalca u jednom od tih gradova pripremiti i podijeliti gablec ili marendu", rekao je ministar Zmajlović i predstavio spot koji će se prikazivati na svim hrvatskim televizijskim programima. U subotu, 23. ožujka, od 20,30 do 21,30 sati diljem svijeta bit će ugašena rasvjeta na najpoznatijim znamenitostima. Globalna inicijativa WWF-a "Sat za planet Zemlju" nastala je 2007. u Sydneyju radi podizanja svijesti o prekomjernoj potrošnji Zemljinih resursa i energetskoj učinkovitosti te zbog štetnosti klimatskih promjena i čovjekova negativnog utjecaja na Zemlju, a prerasla je u pokret u kojem je samo prošle godine sudjelovalo više od 7000 gradova i mjesta u 152 zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙