FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Adrija" na zadarskome Trgovačkom sudu - o sudbini 76 radnica

ZADAR, 12. ožujka 2013. (Hina) - Na Trgovačkome sudu u Zadru u slučaju "Adrija" danas su svjedočili potpredsjednik sindikata PPDIV-a Ivica Blažević i glavni sindikalni povjerenik u toj tvornici ribljih konzervi Mladen Marinović.

U središtu spora između vlasnika "Adrije" d.d. Miodraga Lacića i suvlasnika "Adrije Zadar 1" d.o.o. Nevena Badurine i Jadranka Lisice jest ugovor o zakupu tvornice ribljih konzervi u Gaženici u Zadru i s tim u vezi sudbina 78 radnica.

Vlasnik "Adrije" d.d. Miodrag Lacić tužbom je zatražio raskid ugovora o zakupu s "Adrijom 1" i Jadrankom Lisicom i Nevenom Badurinom zbog nepreuzimanja svih radnika, a ta dvojica odgovorila su protutužbom jer tvrde da postoji dodatak sporazumu.

Skupina radnica koje žive u Benkovcu i Kninu prije više od mjesec dana pokušala je ući u tvornički krug u Gaženici, no zaštitari im to nisu dopustili. Riječ je o onim radnicama s kojima uprava "Adrije Zadar 1" d.o.o. nije potpisala ugovor da ih preuzima iz "Adrije" d.d. jer zakupci smatraju kako to nisu obvezni učiniti.

Sindikalisti su danas na sudu svjedočili o stanju u tvrtki u listopadu prošle godine, kad je tadašnji vlasnik Miodrag Lacić iznajmio tvrtku poduzetnicima Lisici i Badurini, kad je i potpisan sporazum o preuzimanju svih 286 radnika.

Obojica sindikalista posvjedočili su da 78 radnica koje žive u Benkovcu i Kninu nikad nije nastavilo raditi niti je od preuzimanja primilo plaće. Također su rekli kako ne znaju da je sklopljen ikakav dodatak glavnom sporazumu koji se na njih odnosi.

"Ovdje se netko s radnicama igrao kao s krumpirima. To su žene koje su u punom radno-pravnom statusu. Nažalost, i jedna i druga strana se prepucava čije su te žene obveza, a zapravo su obveza i jednih i drugih", rekao je potpredsjednik sindikata PPDIV-a Ivica Blažević.

"Što su se oni dogovorali, to znaju samo oni, ali sada već počinjem sumnjati u jednu i drugu stranu. Neki je 'deal' tu, to je sada sto posto", dodao je Blažević.

"Radnice iz Benkovca i Knina još nisu definirane, one su kod kuće i čekaju. Znači - ni na nebu ni na zemlji, a u biti to su također radnice 'Adrije Zadar 1' i trebale su biti u toj istoj novoj tvrtki u kojoj i ostali rade", rekao je sindikalni povjerenik PPDIV-a za "Adriju" Mladen Marinović i dodao kako sada čekaju završetak suđenja, nakon čega će odlučiti o daljnjim sindikalnim akcijama.

Sudac Tomislav Jurlina za sutra je najavio ročište na kojem će ispitati obje strane, to jest Miodraga Lacića te Jadranka Lisicu i Nevena Badurinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙