FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga o Hrvatima Gornje i Donje Lastve u Boki

TIVAT, 10. ožujka 2013. (Hina) - "Prilog povijesti Hrvata Gornje i Donje Lastve" naziv je knjige koja je u predstavljena u Donjoj Lastvi u Boki Kotorskoj, a radi se o izdanju koje otkriva i podsjeća na povijesne i fascinantne činjenice iz prošlosti Hrvata u Lastvi, kao autohtonog naroda sa tog područja.

Predstavljajući knjigu mr. Miomir Abović podsjetio je kako se radi o trećoj knjizi s temom povijesti Hrvata tiskanoj u posljednjih godinu dana u nakladi "Dux Croatoruma", krovne hrvatske zajednice u Crnoj Gori.

"Bez ikakvog pretjerivanja možemo tvrditi da ovakvu razinu spisateljske produktivnosti, koja je rezultat i pokazatelj vođenja računa o vlastitoj tradiciji nemaju ni mnogo veće, razvijenije i bogatije sredine. Ta konstanta i kod Lastovljana kroz stoljeća živa potreba za kulturom i oplemenjivanjem života jest jedna od središnjih tema ove knjige. Veoma je zanimljivo poglavlje o glagoljskom misalu u crkvi u Gornjoj Lastvi jer se radi o artefaktu koji ukazuje na potpunu uklopljenost Lastovljana u prošlosti u cjelinu hrvatske kulture", kazao je Abović.

Autor knjige Đuro Vidmarović izrazio je nadu da će knjiga poslužiti budućim povjesničarima kao "dokument jednog vremena, kroz povijest, o vrlo maloj zajednici, arhipelaški lociranoj u Crnoj Gori, Hrvatima sa prepoznatljivim kulturnim identitetom, o čemu svjedoči 600 godina crkve u Gornjoj Lastvi i oko 60 posto kulturne baštine Hrvata u Boki kotorskoj koju je UNESCO je stavio pod svoju zaštitu".

"Prilog povijesti Hrvata Gornje i Donje Lastve" sedma je knjiga u nakladništvu NVO Hrvatske krovne zajednice "Dux Croatorum" koju je sufinancirao Fond za nacionalne manjine Crne Gore i MVEP Republike Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙