FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi na putu još jednog snažnog tjednog rasta

ZAGREB, 8. ožujka 2013. (Hina) - Zahvaljujući dobrom raspoloženju na inozemnim tržištima, danas bi na Zagrebačkoj burzi Crobex indeks mogao porasti i tako ostvariti veći dobitak nego prošloga tjedna, kada je ojačao 2,4 posto.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 rast.

Crobex indeks jučer je ostao nepromijenjen na 2.007 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,37 posto, na 1.122 bodova.

Od početka tjedna Crobex je u plusu 2,56, a Crobex10 2,45 posto.

Od sektorskih indeksa, jučer je samo CROBEXnutris oslabio, za 0,43 posto, uglavnom pod utjecajem pada cijene dionice Badela 1862 za 2,7, a Belja za 1,3 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 11,1 milijun kuna, što je 3,4 milijuna manje nego dan prije.

Najveći promet, 1,4 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Chromosa Agro, koja je poskupila za 9,5 posto, na 230 kuna.

Dionicom HT-a ostvaren je, pak, promet od 1,2 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,71 posto, na 216,45 kuna, prekinuvši 6-dnevni pozitivni niz.

„Crobexi bi danas mogli ojačati, poduprti nastavkom pozitivnom raspoloženja na inozemnim burzama zbog najnovijih dobrih pokazatelja iz Japana i Kine. Iz domaćeg poslovnog sektora zasad nema važnijih vijesti, no nešto poticaja tržištu moglo bi doći od najave skorašnje slovenske ratifikacije ulaska Hrvatske u Europsku uniju“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

A na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica blago porasle, pri čemu je Dow Jones indeks treći dan zaredom dosegnuo novu rekordnu razinu, ojačavši 0,23 posto, na 14.329 bodova. S&P 500 porastao je, pak, 0,18, a Nasdaq indeks 0,30 posto.

Na azijskim i europskim burzama jutros su cijene dionica također porasle, pod utjecajem dobrih makroekonomskih pokazatelja.

U veljači je izvoz Kine porastao 21,8 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, znatno više nego što se očekivalo. Pozitivno je na tržišta utjecala i druga procjena japanskog bruto domaćeg proizvoda koja pokazuje da je treće po veličini svjetsko gospodarstvo u posljednjem lanjskom tromjesečju poraslo za 0,2 posto na godišnjoj razini, a ne palo za 0,4 posto, kako je pokazala prva procjena.

„Danas će smjernice tržištu dati podaci o njemačkoj industrijskoj proizvodnji, te ključno izvješće o zaposlenosti u SAD-u u veljači“, zaključuje Bešević Vlajo.

Očekuje se da će najnovije izvješće o zaposlenosti u SAD-u pokazati da je u veljači broj radnih mjesta povećan za 160.000, nešto više nego u siječnju, dok bi stopa nezaposlenosti mogla ostati nepromijenjena na 7,9 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙