FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipat otkazao datume parlamentarnih izbora nakon sudske presude

KAIRO, 7. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Egipatsko izborno povjerenstvo otkazalo je raspored prema kojem je glasovanje za donji dom parlamenta trebalo početi sljedećeg mjeseca, izvijestili su u četvrtak državni mediji, nakon presude suda koja je cijeli izborni proces bacila u nered.

Egipat je sada u izbornoj neizvjesnosti bez datuma izbora u vrijeme kada to ima teške posljedice po gospodarstvo jer vrijednost egipatske funte pada, smanjuju se i devizne rezerve, a proračunski manjak raste do nezamislivih visina.

Politilčka kriza se produbila u srijedu kada je administrativni sud ukinuo ukaz predsjednika Mohameda Mursija o raspisivanju izbora. Isto tako je vratio izborni zakon, predmet sukoba između oporbe i Mursijevih vladajućih islamista, na ocjenu ustavnom sudu. Državna novinska agencija MENA izvijestila je da je izborno povjerenstvo donijelo odluku da otkaže raspored glasovanja nakon "što je povjerenstvo vidjelo pojedinosti i razloge presude administrativnog suda objavljene u srijedu".

Egipatska turbulentna tranzicija u demokraciju nakon zbacivanja Hosnija Mubaraka prije dvije godine označena je brojnim sporovima između vladajućeg Muslimanskog bratstva i pravosuđa, osobito prošle godine kada je Mursi privremeno dao sebi velike ovlasti i zabranio sudovima da stavljaju u pitanje njegove odluke.

Četiri kruga glasovanja trebala su početi 22. travnja i trajati do lipnja. Stari donji dom je raspušten nakon što je jedan sud presudio protiv ranije inačice izbornog zakona prema kojem je izabran.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙