FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze rastu uoči sjednice ECB-a

LONDON, 7. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama indeksi jutros blago porasli, pa se kreću oko najviših razina u više godina, no trguje se oprezno uoči sjednica čelnika britanske i europske središnje banke.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,1 posto, na 1.187 bodova, nakon što je jučer blago pao. Taj se indeks već danima kreće oko najviših razina u 4,5 godina.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,3 i 0,5 posto.

Na tržištu vlada dobro raspoloženja, nakon što je jučer na Wall Streetu Dow Jones indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti. No, ulagači nisu spremni značajnije mijenjati pozicije uoči odluka čelnika europske i britanske središnje banke.

Zasad se ne očekuje daljnje labavljenje monetarne politike, no uvijek su mogući signali da se tako nešto priprema, kažu analitičari.

„Rastući trend cijena dionica na svjetskim burzama i dalje je netaknut, jer se očekuje postupan oporavak najvećih svjetskih gospodarstava, kao i to da će središnje banke nastaviti voditi labavu monetarnu politiku. Čini se da trenutačno ništa ne može srušiti tržišta“, kaže Ion-Marc Valahu, portfelj menadžer u Clairinvest fondu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,3 posto, na 11.968 bodova, novu najvišu razinu u četiri i pol godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙