FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Splitu premijera "Peer Gynta"

SPLIT, 6. ožujka 2013. (Hina) - U Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Splitu večeras je premijerno izvedena drama Henrika Ibsena "Peer Gynt", u režiji Gorana Golovke.

U glavnim ulogama nastupili su Trpimir Jurkić, Goran Marković i Marko Petrić, te skupina studenata glume Umjetničke akademije. Riječ je o Ibsenovoj filozofskoj i univerzalnoj drami univerzalna drama o strahu od smrti. Osnovna misao glavnog junaka je "snađi se na bilo koji način", a dramu su nazivali i pričom o životu koji se temelji na odugovlačenju i izbjegavanju.

Glavni je junak Peer, sin nekad bogatoga i uglednog trgovca Jona Gynta, koji je postao pijanac i izgubio sav novac te ostavio Peera i njegovu majku da žive u siromaštvu. Peer želi nadoknaditi ono što mu je otac propio, a sam se gubi u besposličarenju i sanjarenju. Svoju junačku karijeru Peer počinje tako što pijan otima mladenku na svadbi. Nakon toga, kao bjegunac od zakona, najprije luta norveškom divljinom, a zatim i cijelim svijetom pokušavajući utvrditi privlači li ga više karnalna ili duhovna strana života.

Nad njegovim životom nadvijen je duh majke, ali i lijepe Solveig, koja ga cijeli život čeka.

Jasen Boko je dramaturg predstave, scenograf je Tihomir Snitko,dok je kostimografkinja Marija Žarak. Gordan Tudo je bio zadužen za glazbu, za svjetlo Zoran Mihanović, te ton Tomislav Luetić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙