FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Malezijske snage napale skupinu Filipinaca na Borneu

KUALA LUMPUR, 5. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Malezijske snage napale su u utorak grupu naoružanih Filipinaca koja je izazvala val nasilja na otoku Borneu gdje je poslijednjih dana poginulo najmanje 27 osoba, potvrdila je malezijska vlada.

Akcija usmjerena na područje koje je zauzelo oko 180 Filipinaca, od kojih su desetine naoružane, počela je u 7 sati po lokalnom vremenu, dan nakon što je vlada u područje istočne države Sabah poslala sedam vojnih bataljuna kao ispomoć policiji.

Malezijski mediji prenijeli su izjave lokalnih stanovnika koji tvrde da su čuli eksplozije i vidjeli nekoliko borbenih zrakoplova kako kruže nad obalnim područjem u blizini grada Lahad Datu.

Kada su malezijske sigurnosne snage u petak pokušale postaviti kordon oko naoružane skupine dvojica policajca su poginula, zajedno s 12 militanata. To je izazvalo val nasilja tijekom vikenda u kojemu je poginulo još šest policajaca i sedam pobunjenika.

"Nakon prvog napada ustvrdio sam da se uljezi moraju predati i da će, ukoliko to odbiju učiniti, vlasti ove države poduzeti akcije", navodi se u izjavi malezijskog premijera Najiba Razaka koju prenosi agencija Reuters. Dodao je da vlada mora "poduzeti prave mjere u cilju očuvanja ponosa i suvereniteta svoje zemlje".

Skupina Filipinaca koja je prije tri tjedna stigla brodovima i zauzela selo u državi Sabah tvrdi da su potomci sultanata Sulu sa sjevera Filipina koji je stoljećima vladao sjevernim dijelom Bornea. Oni traže priznanje i isplatu odštete od Malezije, tvrdeći da su zakoniti vlasnici Sabaha.

Malezija je odbila njihove zahtjeve i zajedno s filipinskom vladom pozvala pobunjenike da se vrate kući. Nasilje je izazvalo političku krizu uoči izbora u obje zemlje te nestabilnost u resursima bogatoj državi Sabah.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙