FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hagel: rezovi ugrožavaju sposobnost Pentagona da obavlja svoju misiju

WASHINGTON, 1. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Automatski proračunski rezovi koji će se od petka navečer primjenjivati na proračun za obranu "ugrožavaju" sposobnost Pentagona da uspješno završi svoje zadaće, upozorio je u petak američki ministar obrane Chuck Hagel.

"Neka bude jasno, ta nesigurnost ugrožava našu sposobnost da uspješno završimo sve naše zadaće", rekao je novi direktor Pentagona, čiji će proračun biti smanjen za oko 8 posto u zadnjih sedam mjeseci proračunske godine 2013.

Pošto je njegov prethodnik Leon Panetta sustav automatskih rezova uveden nakon izostanka dogovora u Kongresu nazvao "mehanizmom kraja svijeta" i "proračunskom kastracijom", Chuck Hagel je bio nešto umjereniji dan nakon preuzimanja dužnosti, ograničivši se na nabrajanje praktičnih posljedica tih rezova.

Mornarički zrakoplovi od travnja će sve rjeđe polijetati, zrakoplovstvo će srezati sate leta a kopnena vojska će smanjiti vježbe u postrojbama koje se ne spremaju za misiju u Afganistanu, istaknuo je.

"Znam da će proračunski rezovi biti bolni, napose za naše civilne zaposlenike i njihove obitelji", priznao je Hagel, izrazivši "zabrinutost" za sposobnost vojske da brzo odgovori na krizno stanje.

Ipak je dodao da "vjeruje" kako će demokrati i republikanci postići "konsenzus" radi izlaska iz ove situacije.

Budući da Kongres nije donio proračun za 2013. (listopad 2012. - rujan 2013.) Pentagon radi na temelju ranijeg proračuna i ne može upotrebljavati novac kako želi.

Tomu će se u petak navečer pridružiti automatski rezovi vrijedni 46 milijarda dolara koje treba provesti do konca rujna. Kako neki sektori poput plaća za vojsku i izdataka za zdravstvo i socijalnu zaštitu vojnika nisu zahvaćeni, rezovi se usredotočuju na dio vojnog proračuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙