FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Građevinski boom prijeti umjetnosti berlinskog zida

ZAGREB, 1. ožujka 2013. (Hina) - Jednom od najpoznatijih svjetskih spomenika slobodi, crtežima prekrivenim ostacima berlinskoga zida zaostalim nakon njegova pada 1989. kao vječni podsjetnik na razdoblje Hladnoga rata i snagu nacionalnoga jedinstva koja je dovela do njegova rušenja, danas prijeti bespoštedni građevinski "boom" koji je zahvatio taj grad, piše britanski Guardian.

Naslikani mural bivšeg sovjetskog čelnika Leonida Brežnjeva i istočnonjemačkog komunističkog političara i predsjednika DDR-a od 1971. do 1989. Erica Honeckera u strastvenom zagrljaju jedna je od najvećih atrakcija najduljeg sačuvanog dijela Berlinskoga zida "East Side Gallery" i druga po posjećenosti turistička lokacija u Berlinu, piše Guardian.

No, uslijed ubrzanog procesa gentrifikacije u kojemu se stare zgrade ili čitavi nekada radnički dijelovi grada pretvaraju u skupe zgrade za dobrostojeće pripadnike srednje klase, berlinska najvažnija atrakcija i važno povijesno svjedočanstvo uskoro bi mogla biti srušena kako bi se napravilo mjesta za luksuzne stanove.

East Side Gallery, 1,3 kilometra dugačak međunarodni spomenik slobodi lociran nedaleko samoga gradskoga središta u ulici Muehlenstrasse u berlinskom okrugu Friedrichshain-Kreuzberg, resi ukupno 105 slika umjetnika iz svih krajeva svijeta, naslikanih 1990. na istočnoj strani zida. Galerija je utemeljena nakon uspješnog spajanja njemačkih umjetničkih saveza VBK i BBK i glasi za najveću i najdugovječniju galeriju na otvorenome u svijetu.

U njoj već postoji 50 metara dugačka rupa nastala kada je dio zida prije par godina otklonjen kako bi se napravio prilaz do rijeke Spree, a najnoviju prijetnju zidu sada predstavlja projekt gradnje novog 63 metara visokog stambeno-poslovnog tornja "Living Levels", kojeg investitor Living Bauhaus opisuje kao "posve novu dimenziju življenja" koja nudi "panoramski pogled koji oduzima dah".

Protivnici toga plana upozoravaju da će rušenje zida narušiti estetiku galerije, koju godišnje obiđe oko 800 tisuća turista, ali i uništiti sjećanje na sve one koji su izgubili život u neuspjelim pokušajima prelaska iz istočnoga u zapadni dio Berlina.

"Na ovome su mjestu ljudi gubili živote a ideja da se tu izgrade luksuzni stanovi ravna je gradnji benzinske crpke ispred nekog od berlinskih muzeja", tvrdi Sascha Disselkamp, upravitelj noćnog kluba Sage i predstavnik nekoliko boljih berlinskih klubova ujedinjenih u borbi protiv nove gradnje, među kojima su Watergate, KaterHolzig, Tresor i Lido.

Gradnji se protivi i Kani Alavi, jedan od umjetnika koji su crtali na zidu i čelnik umjetničke inicijative East Side Gallery koji je prije četiri godine predvodio 2,5 milijuna eura vrijedan projekt restauracije zida. "Smatramo to vandalskim činom uništavanja umjetnosti, ravnim rušenju čitavoga zida", kazao je.

Na dijelovima zida koji bi prema planu trebali biti uklonjeni kako bi vlasnici stanova imali izravan put do rijeke nalazi se i poznati šareni crtež glava s velikim usnama francuskog umjetnika Thierryja Noira. "Te su slike postale simbolom slobode u Berlinu i Europi", kazao je Noir. "Za razliku od drugih dijelova grada, gdje je zid većim dijelom uklonjen, ova lokacija nudi jedinstvenu priliku za očuvanje većeg dijela nečega što je nekada predstavljalo zid smrti. Uklone li se neki dijelovi, uništit će se njegova autentičnost", smatra.

Gradonačelnik okruga Friedrichshain-Kreuzberg Franz Schulz potvrdio je da će se dijelovi zida rušiti. "Investitor ima zakonsko pravo to zatražiti, i morat ćemo to poštovati", kazao je. No, tvrdi da će uklanjanje dijelova zida također omogućiti gradnju novog prilaza za bicikliste i pješake, mosta Brommy Bridge, koji će biti rekonstrukcija mosta uništenog u ratnom bombardiranju, a također će omogućiti i još jedan izlaz za slučaj nužde za posjetitelje susjednog parka Spree.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙