FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Križevcima otvoren Akademijin zavod

KRIŽEVCI, 1. ožujka 2013. (Hina) - Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić i križevački gradonačelnik Branko Hrg otvorili su danas Zavod za znanstveno istraživački i umjetnički rad HAZU.

Križevci su četrnaesti grad u Hrvatskoj u kojem je otvoren takav zavod rekao je na svečanosti otvaranja gradonačelnik Hrg i zahvalio akademiku Kusiću i Akademiji na decentralizaciji u području znanstveno istraživačkog i umjetničkog rada.

"Akademija pokreće decentralizaciju u vrijeme kada se sve centralizira. HAZU otvaranjem zavoda šalje jednu drugu poruku, da Hrvatsku treba decentralizirati", ustvrdio je Hrg.

"Mentalitet ljudi ne može promijeniti niti jedna vlast, ali mentalitet ove sredine pokazuje da nije sve tako crno i da postoji putokaz kako treba raditi", rekao je predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić.

Voditelj Zavoda, akademik Franjo Tomić poručio je da će križevački Zavod za znanstveno istraživački i umjetnički rad stvarati potrebne nove uvjete, poticati i pomoći u ostvarivanju znanstveno umjetničkog, intelektualnog i gospodarskog napretka s postojećim znanstvenim i obrazovnim institucijama, a na prvome mjestu s Visokim gospodarskim učilištem, kao i akademskom zajednicom Koprivnice i Đurđevca.

U Križevcima se danas održava i znanstveni skup "Život i djelo Antuna Nemčića", uz 200. obljetnicu rođenja hrvatskoga književnika i pjesnika.

U Likovnoj galeriji postavljena je izložba "Antun Nemčić i Ljudevit Vukotinović - 200 godina rođenja".

Inače tijekom povijesti u Križevcima je djelovalo čak 15 članova Akademije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙