FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 28. veljače 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih viejsti iz svijeta do 21 sat.

VATIKAN - Pontifikat pape Benedikta XVI. završio je u četvrtak u 20 sati, čime je postao prvi poglavar Katoličke crkve u šest stoljeća koji se odrekao papinske službe, a stolica vrhovnog poglavara katoličkih vjernika ostala upražnjena do novih konklava o čijem početku tek trebaju odlučiti kardinali. Pontifikat, koji je trajao sedam godina, deset mjeseci i devet dana, službeno je prestao u ljetnoj rezidenciji u Castel Gandolfu kamo je Papa stigao nakon oproštaja s kardinalima, osobljem Vatikana i švicarskom gardom ranije u četvrtak. Kako je najavljeno, Joseph Ratzinger će se kao "Njegova Svetost Benedikt XVI., Papa u miru" povući iz Castel Gandolfa južno od Rima u samostan na vatikanskom brežuljku gdje će živjeti daleko od očiju javnosti. Benedikt XVI je u svom posljednjem obraćanju kao Papa mnoštvu okupljenom na Trgu Slobode u četvrtak u Castel Gandolfu poručio da je od sada samo "hodočasnik". "Više nisam Papa, samo sam hodočasnik", rekao je Benedikt XVI okupljenima s balkona papinske rezidencije i istaknuo da želi nastaviti "raditi za dobro crkve". Benedikt XVI. u srijedu je održao svoju posljednju audijenciju na Trgu svetog Petra u Vatikanu pred više od 100 tisuća vjernika istaknuvši da "Bog neće dopustiti da njegova lađa potone", usprkos "uzburkanim vodama" i rekao da će nakon odreknuća i dalje pratiti Crkvu molitvom. Papa je 11. veljače objavio odluku o odreknuću od službe, obrazloživši to svojim nedostatkom snage za obavljanje dužnosti u današnjem svijetu zahvaćenom dubokim promjenama.

BRUXELLES - Ministri rada zemalja članica EU-a postigli su u četvrtak politički dogovor o jamstvima za zapošljavanje mladih, a Hrvatska će ga početi primjenjivati nakon ulaska u EU i za njega očekuje velika sredstva iz Europskog socijalnog fonda, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Na sastanku vijeća za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravlje i zaštitu potrošača ministri su prihvatili inicijativu Jamstvo za mlade, koja predviđa da se svakoj mladoj osobi do 25 godina u roku od četiri mjeseca nakon završetka školovanja ili gubitika posla ponudi novi posao, nastavak školovanja, dodatno osposobljavanje ili stažiranje. Takvi programi se već neko vrijeme provede u nekim zemljama poput Austrije i Finske, gdje su dali vrlo dobre rezultate. "Mi ćemo taj program početi primjenjivati 1. srpnja. Mi se za to pripremamo, uložit ćemo u to dosta novaca, a velika sredstava ćemo dobiti iz Europskog socijalnog fonda", rekao je ministar Mrsić, koji je na sastanku Vijeća sudjelovao kao promatrač.

DEN HAAG - Žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY) prihvatilo je u četvrtak žalbu obrane i poništilo prvostupanjsku presudu kojom je bivši načelnik generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić bio osuđen na 27 godina zatvora zbog zločina u BiH i Hrvatskoj. "Žalbeno vijeće nalaže da se Momčilo Perišić odmah pusti na slobodu", kazao je predsjednik vijeća Amerikanac Theodor Meron. Haški je sud u rujnu 2011. proglasio Perišića krivim za pomoć i podržavanje višegodišnje opsade i terora nad civilima u Sarajevu i ubojstava tisuća muslimana u Srebrenici te za propuste u kažnjavanju potčinjenih zbog raketiranja Zagreba.

ZAGREB - Američki odvjetnik Luka Mišetić ocijenio je u četvrtak da unatoč oslobađajućoj presudi u predmetu "Perišić" ostaje činjenica da je u Haagu već ranije utvrđena odgovornost Beograda za zločine u Hrvatskoj i BiH. "ICTY je već utvrdio u predmetu Martić da je Beograd bio umiješan u udruženi zločinački pothvat i u Hrvatskoj i u BiH, koji je uključio ne samo Miloševića nego i zapovjednika JNA Veljka Kadijevića i Blagoja Adžića", kazao je za Hinu haški branitelj oslobođenog generala Ante Gotovine. Mišetić podsjeća da je presuda Martiću utvrdila da je politički cilj ujedinjenja srpskog područja u Hrvatskoj i BiH sa Srbijom proveden rasprostranjenim i sustavnim oružanim napadima na pretežno hrvatska i druga nesrpska područja, kao i djelima nasilja i zastrašivanja. Presudom je vijeće tada utvrdilo da su SVK i VJ u stvarnosti bile jedna te ista organizacija, samo što se nalazila na dvije zasebne lokacije kao i da su čitavo vrijeme rata pobunjena srpska vodstva u Hrvatskoj i BiH surađivala s vodstvom Srbije.

SARAJEVO - Presuda kojom je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) oslobodio odgovornosti srpskoga generala Momčiča Perišića za ratne zločine, u Bosni i Hercegovini je u četvrtak kao i obično u takvim slučajevima izazvala oprečne reakcije. Udruge koje okupljaju bošnjačke stradalnike i članove obitelji ubijenih taj su pravorijek ICTY-a listom osudile, dok su iz Republike Srpske presudu pozdravili uz očekivanja kako je to uvod u drugačiji odnos cijele međunarodne zajednice prema ratu u BiH. "To je izvan svake pameti", izjavila je u ime udruge Majke enklava Serbrenice i Žepe njezina članica Sabaheta Fejzić.

Medijima kazala kako je nakon ovakve presude teško vjerovati Haaškome sudu jer je smatra da je sve izvjesnije da se on vodi političkim kriterijima. Predsjednik udruge bivših pripadnika vojske bosanskih Srba Pantelija Ćurguz oslobađajuću je presudu Perišiću pozdravio.

BEOGRAD - Predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić izjavio je u četvrtak da je oslobađajuća presuda generalu Momčilu Perišića na Haaškom sudu od velikog značaja za Srbiju i srpski narod i najavio mogućnost da Perišić u petak iz Den Haaga doputuje vladinim zrakoplovom. Prema Dačićevim riječima, presuda ICTY od velikog je značaja za Srbiju i srpski narod jer niječe optužbe o agresiji jugoslavenske vojske na BiH i Hrvatsku. "To je konačno jedna dobra vijest iz Haga", istaknuo je Dačić.

Najavio je da će se Perišić, ukoliko "ne bude pravno-tehničkih problema", u petak zrakoplovom srbijanske vlade vratiti u Beograd.

BRUXELLES - Ljubljanski gradonačelnik Zoran Jankovič izrazio je u četvrtak u Bruxellesu uvjerenost da će slovenski parlament ratificirati hrvatski pristupni ugovor na vrijeme i da će Hrvatska sigurno postati članicom 1. srpnja ove godine. Jankovič je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku gradonačelnika zemalja članica EU-a, na kojem je bio i zagrebački gradonačelnik MIlan Bandić. Na pitanje novinara hoće li njegova stranka podržati u parlamentu ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora, Jankovič je odgovorio: "Apsolutno". Jankovič je osnivač stranke Pozitivna Slovenija, koja ima najviše zastupnika u slovenskom parlamentu i iz čijih redova dolazi mandatarka za sastav vlade Alenka Bratušek.

BEOGRAD - Srbijanski premijer Ivica Dačić izjavio je u četvrtak da su pregovori s Prištinom došli u fazu u kojoj će Srbija u Bruxellesu biti izložena velikim pritiscima i da ne zna u kojem smjeru dalje uopće može ići dijalog s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem jer Priština ne želi ni razgovarati o davanju izvršnih ovlasti zajednici srpskih općina, koju predlaže Beograd. Dačić je ponovio da u ponedjeljak ide u Bruxelles na nastavak dijaloga, ali da ne zna o čemu se uopće on i kosovski premijer Hashim Thaci mogu dogovoriti. Komentirajući u čemu se Priština i Beograd ne mogu suglasiti Dačić je kazao da se dvije strane slažu "samo u jednom, a to je da bi problem paralelizma institucija mogao biti riješen formiranjem zajednica općina".

BRUXELLES - Europska unija (EU) priopćila je u četvrtak da je donijela amandman na odluku o sankcijama protiv Sirije, na način da se odobava isporuka neubojite vojne opreme i tehničke pomoći sirijskoj oporbi, uz obrazloženje da im je cilj zaštititi civile. Odluka, usvojena dan prije isteka ranije uvedenih sankcija, rezultat je višetjednih pregovora između članica EU-a koje su podupirale ublažavanje embarga na oružje i onih koje su strahovale da bi više naoružanja razbuktalo nasilje na tom području. Novim amandmanom omogućuje se dostava "neubojite vojne opreme" oporbenoj Sirijskoj nacionalnoj koaliciji radi zaštite civila, kao i "neborbena vozila sa balističkom zaštitom". Paket novih sankcija također omogućuje pružanje tehničke pomoći i nespecificiranih "ostalih usluga" Sirijskoj nacionalnoj koaliciji za zaštitu civila, stoji u odluci.

MOSKVA - Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je u četvrtak kako je želio da se u šire pregovore o sirijskoj krizi uključe i strane koje mogu djelovati kao posrednici između predsjednika Bashara al-Assada i oporbenih ustanika. Hollande je to rekao nakon što je o krizi razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom s kojim se suglasio da i Pariz i Moskva ne žele da se Sirija raspadne i da je otvoreni dijalog jedini način za rješenje krize. "Što se tiče Sirije, moramo čuti mišljenje naših kolega o nekim aspektima tog zamršenog problema", ocijenio je Putin. "Čini mi se da ga ne možemo jasno sagledati ne samo bez boce dobrog vina, nego i bez boce votke", našalio je ruski predsjednik. Rusija je tijekom dvogodišnje krize bila jedan od Assadovih najodanijih saveznika i, zajedno s Kinom, blokirala je tri rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojima je bio cilj pojačati pritisak na Assada kako bi prekinuo nasilje koje je počelo gušenjem oporbenih prosvjeda.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u četvrtak da ima povjerenja u osjećaj odgovornosti talijanskih političara, prigodom susreta s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom u Berlinu. "Kancelarka je rekla da ima povjerenja u osjećaj odgovornosti političkih snaga u Italiji, koje sada moraju sastaviti vladu kadru da djeluje u toj zamršenoj situaciji", rekao je glasnogovornik Steffen Seibert, u priopćenju objavljenom nakon susreta dvoje čelnika. Ovo je prvi kancelaričin komentar (preko njezina glasnogovornika) o talijanskim izborima. Merkel je "predsjedniku Napolitanu poželjela uspjeh u ispunjenju zadaće" sastavljanja nove vlade, dodao je Seibert. Glasnogovornik je rekao da je ozračje susreta bilo "prijateljsko" a glavna tema razgovora bile su "promjene Europske unije i političko stanje u Italiji nakon parlamentarnih izbora".

RIM - Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi, koji se nakon drugog mjesta osvojenog na talijanskim izborima ovaj tjedan nada ući u novu vladu, predmet je nove istrage zbog sumnje da je 2006. podmićivanjem senatora potaknuo pad tadašnje vlade lijevog centra, navode u četvrtak pravosudni izvori. Dvojica Berlusconijevih odvjetnika, Niccolo Ghedini i Piero Longo, nisu mogli potvrditi otvaranje istrage jer nisu još službeno obaviješteni iz Napulja. Istražuju se navodi da je senator Sergio de Gregorio primio 3 milijuna eura kako bi napustio svoju stranku Italija vrijednosti i prebjegao Berluconijevoj stranci desnog centra Narod slobode (PDL). Tim potezom je De Gregorio potaknuo pad vlade lijevog centra koju je vodio Romano Prodi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙