FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gradska uprava nezadovoljna smanjenim izdvajanjem za osječki HNK

OSIJEK, 26. veljače 2013.(Hina) - Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo izrazio je danas nezadovoljstvo odlukom Ministarstva kulture da se manje novca izdvaja za aktivnosti osječkoga Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK).

Na sastanku s pročelnicima gradskih upravnih odjela Bubalo je izvijestio kako su izdvajanja ministarstva za osječki HNK, unatoč svim nagradama koje je to kazalište dobilo prošle godine, smanjena za četvrtinu u odnosu prema prošlogodišnjima - s 2,5 na 1,9 milijuna kuna.

Ocijenivši kako je to manje nego što je 2003. godine za osječki HNK izdvojila vlada premijera Ivice Račana, Bubalo je pozvao Ministarstvo kulture da preispita i promijeni takvu odluku, a ministricu Andreu Zlatar-Violić da tako više ne pomaže Osijeku u pripremi za projekt europske prijestolnice kulture 2020. godine. Podsjetivši kako grad Osijek i Osječko-baranjska županija za aktivnosti osječkoga HNK na godinu izdvajaju po 12,5 milijuna kuna, Bubalo je pozvao ministarstvo da se brine o nacionalnim kazalištima u skladu s njihovim rezultatima, a ne na temelju nečije političke procjene i odluke.

Bubalo je najavio da će vladi danas poslati novi zahtjev za proširenje smještajnih kapaciteta u Domu za smještaj starih i nemoćnih osoba jer nije zadovoljan negativnim odgovorom koji je dobio od potpredsjednice vlade Milanke Opačić. Vlada mora pokazati socijalnu osjetljivost i početi rješavati taj problem, što je, kako je istaknuo, grad spreman financijski poduprijeti. Dodao je kako osječki Dom za smještaj starih i nemoćnih osoba ima 360 korisnika, a na smještaj trenutačno čeka oko 1400 osoba, što drži nedopustivim.

Gradska uprava odlučila je za desetak tisuća osječkih umirovljenika s mirovinama do 2000 kuna isplatiti uskrsnicu od 200 kuna, a za oko 660 socijalno ugroženih obitelji uskrsnicu od 300 kuna. Bubalo je poručio kako fiskalne mogućnosti grada omogućavaju da se socijalno ugroženim građanima i umirovljenicima s malim mirovinama pomogne u vrijeme mnogih poskupljenja za koja je prozvao vladu koja, kako je rekao, "ne vlada, nego luta".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙