FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 25. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

SPLIT - Čelnici splitskih gradskih odbora SDP-a, HNS-a i HSU-a Marin Jurjević, Goran Kovačević i Stanislav Čulina potpisali su danas koalicijski sporazum za predstojeće lokalne izbore, te su istaknuli kako je Ivo Baldasar, kojeg je SDP kandidirao za gradonačelnika, od danas zajednički gradonačelnički kandidat triju stranaka. Baldasar je istaknuo kako je ovim koalicijskim sporazumom počela predizborna kampanja u Splitu te je najavio mogućnost proširivanja ove kolacije s još nekoliko stranaka i udruga s kojima se pregovara. Potpredsjednik Vlade i član Predsjedništva SDP-a Branko Grčić, koji je nazočio potpisivanju koalcijskog sporazuma, izjavio je kako je taj sporazum veliki trenutak ove koalicije u predizbornoj kampanji. „Mi dokazujemo da koalicija ide dalje sada i na lokalnim izborima“, kazao je Grčić. Unatoč svim problemima s kojma se suočavamo na državnoj razini, Split će puno lakše i brže napredovati ako ove koalicijske stranke pobjede na izborima, dodao je. „Split je u eksperimentiranjima do sada previše izgubio, zaostao i upravo ova koalicija može ostvariti brži napredak“, ustvrdio je Grčić. Istaknuo je kako će budući veliki projekat Splita biti preuređenje istočne obale. „Mislim da je cijela ova koalicija u ovih gotovo godinu i pol dana koliko je na vlasti u Hrvatskoj, pokazala da isključivo radi za opći interee, a to govori i situacija u kojoj nema afera, ovakvih ili onakvih prozivki, vidi se da ljudi rade i pokušavaju promijeniti stanje u državi“, izjavio je potpredsjednik Vlade Grčić.

ZAGREB - HDZ-ov bivši potpredsjednik vlade te ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković posvjedočio je na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i HDZ-u da nikada nije čuo za crni stranački fond i navodno izvlačenje novca preko agencije Fimi medije. Jandroković je kazao da je za agenciju preko koje je, po tvrdnjama tužiteljstva, u Sanaderovo vrijeme iz državnih institucija i tvrtki izvučeno više od 70 milijuna kuna, doznao iz medija 2009., ali da nikada nije čuo da bi itko tražio da se Fimi medija angažira za poslove u pojedinim ministarstvima. U konačnici je, tvrdi, otkrio da je i njegovo ministarstvo imalo tri posla s agencijom po kojoj je nazvana najveća hrvatska korupcijska afera. "Radilo se o organizaciji dvije konferencije i grafičkoj pripremi za rokovnik za što je plaćeno 70 tisuća kuna. To sam utvrdio nakon što se u medijima počelo pričati o Fimi mediji. Provjerio sam sa suradnicima kako i zašto Fimi medija, a rekli su mi da se radilo o manjim poslovima za koje nije trebao natječaj. Prikupilo se više ponuda, a Fimi medija je bila najpovoljnija", posvjedočio je Jandroković. Dodao je i da ga detalji poslovanja njegova ministarstva s Fimi medijom nisu zanimali, nakon što je utvrdio da je sve odrađeno po zakonu. Na pitanje HDZ-ove obrane odgovorio je i da je ukupan proračun njegova ministarstva za marketing bio od dva do tri milijuna kuna. Kazao je i da HDZ-u nije trebao nikakav crni fond jer je u izbornoj godini imao proračun od 40 do 50 milijuna kuna, prikupljenih iz članarina, donacija i državnog proračuna. Poput ostalih svjedoka Sanaderove obrane i Jandroković je kazao da su svi članovi predsjedništva HDZ-a u donošenju odluka bili samostalni, kao i lokalni stranački ogranci. "Predsjedništvo je bilo dominantno politički tijelo, razgovarali smo o političkim i stručnim pitanjima i to je uzimalo najviše vremena", kazao je. Na klupi za svjedoke danas se nije pojavio bivši HDZ-ov ministar Branko Vukelić jer je na liječenju.

ZAGREB - Četvorica hrvatskih policajaca odlikovana su NATO-vim medaljama za sudjelovanje u mirovnoj operaciji u Afganistanu, izvijestio je danas MUP. Odlikovani Dean Čadonić iz Policijske uprave zagrebačke te Ivan Sučić, Krunoslav Zubak i Nikola Emanović iz Antiterorističke jednice Lučko u mirovnoj su operaciji NATO/ISAF od rujna prošle godine. Smješteni su u Mazar-e-Sharifu, gdje zajedno s pripadnicima Ministarstva obrane RH savjetuju razne strukture afganistanske policije vezano uz osnove obavljanja policijskih poslova i dužnosti te taktiku policijskog postupanja. ISAF - International Security Assistance Force (Međunarodne snage za podršku sigurnosti) međunarodna je misija pod mandatom Ujedinjenih naroda, dogovorena 2001., kojoj je cilj pomoći u stvaranju sigurnih uvjeta za obnovu Afganistana i širenju središnje vlasti na cjelokupni teritorij zemlje. Zapovijedanje i koordinaciju ISAF-a u kolovozu 2003. preuzeo je NATO i to je prva misija tog saveza izvan tradicionalnog euro-atlantskog područja. Misija broji više od 100 tisuća sudionika iz 50 zemalja, a Hrvatska se priključila u veljači 2003. upućivanjem voda vojne policije od 50 pripadnika. Trenutno se, po podacima MORH-a, u Afganistanu nalazi 19. hrvatski kontingent (HRVCON) od 332 pripadnika raspoređenih u dva regionalna zapovjedništva – Kabulu i Mazar-e-Sharif (Zapovjedništvo Sjever). Najbrojnija sastavnica hrvatskog kontigenta je pješačka satnija koja osigurava kamp Marmal, a tu su još timovi za mentoriranje i vezu, obuku policije, vojne policije i pilota helikoptera afganistanske vojske te instruktori za školu logistike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙