FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Josipović uputio rođendansku čestitku Jiriju Menzelu

ZAGREB, 22. veljače 2013. (Hina) - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je u povodu 75. rođendana čestitku Jiriju Menzelu, češkom redatelju čiji je rad usko vezan uz Hrvatsku.

"Kao Predsjednik Republike Hrvatske, ali i kao poštovatelj Vaše umjetnosti i vjerni gledatelj Vaših filmova od svojih studentskih dana, čestitam Vam sedamdeset i peti rođendan", ističe se u čestitki.

"Vjerujem da Vam je poznato kako među građanima Hrvatske uživate veliki ugled i popularnost, budući da ste se u svojim filmovima, na sebi svojstven način - hrabro i duhovito, bavili mnogim nama bliskim temama i problemima zemalja bivših socijalističkog sustava. Baš kao što su mnogi češki umjetnici tijekom povijesti ostavili značajan trag u hrvatskoj kulturnoj baštini, tako ste i Vi svojim djelom utjecali na generacije hrvatskih filmskih autora, među kojima su mnogi svoje filmsko obrazovanje stjecali upravo u Pragu.

Kao što ste jednom rekli – Česi su naučili Europu da počne ljetovati na Jadranu, a Vi ste naučili Hrvate voljeti češki film. To ni ne čudi, budući da Vaša osobna i umjetnička veza s Hrvatskom traje desetljećima – od prvog kazališnog Hamleta kojeg ste režirali na Dubrovačkim ljetnim igrama, pa do nedavno snimljenih dokumentaraca – 'Vaše more, naše more' i 'Moj Dubrovnik'.

Vašim angažmanom dali ste veliki doprinos učvršćivanju prijateljskih veza između naših dvaju naroda, ali i promociji češkog filma kao vrhunskog proizvoda europske kinematografije na hrvatskom tržištu. Vaši filmovi, u kojima ste se majstorski bavili običnim ljudima u svakodnevnim životnim situacijama, začinjeni nama bliskim češkim humorom, predstavljali su pravo osvježenje.

Svojim stvaralaštvom učinili ste mnogo ne samo za češku, već i za europsku i svjetsku kinematografiju te osvajanjem brojnih međunarodnih filmskih nagrada dokazali kako u umjetnosti nema malih naroda, ako postoje veliki autori poput Vas.

U nadi da ćete i u budućnosti nastaviti snimati filmove i dokazati da kreativnost ne posustaje s godinama, želim Vam mnogo zdravlja i osobne sreće", stoji u čestitki predsjednika Josipovića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙