FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 22. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Saborski zastupnici danas bi radni tjedan trebali završiti glasovanjem o raspravljenim zakonskim prijedlozima i to će biti jedina točka dnevnog reda. Glasovat bi se trebalo, među ostalim, o prijedlogu izmjena i dopuna zakona o izboru zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament, kojim se omogućava održavanje izbora za Europski parlament prije prvoga srpnja, te o prijedlogu zakona o tržištu plina kojim bi se trebalo osigurati redovita i sigurna opskrba plinom i zaštiti od moguće plinske krize. Saborski zastupnici bi, kako se očekuje, trebali glasovati i o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju investicija i unaprijeđenju investicijskog okruženja te o izmjenama i dopunama Zakonu o zaštiti životinja, kao i o prijedlogu migracijske politike do 2015. godine. Glasovat će se i o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o državnim službenicima, kojima se i na ured predsjednika države proširuje zapošljavanje na određeno vrijeme bez javnog natječaja. Riječ je o zapošljavanju službenika koji trebaju doći i otići u Ured predsjednika, Vladu i ministarstva zajedno s državnim dužnosnicima.

ZAGREB - Humanitarnom modnom revijom, održanom sinoć u muzeju Mimara, počela je kampanja prikupljanja sredstava za kupnju aparata za jednokratno zračenje raka dojke "Darujmo ružičasti život", koju je pokrenuo Hrvatski forum protiv raka dojke Europa Donna. Revijom je otvoren niz događanja kojim će se ove godine senzibilizirati hrvatsku javnost o potrebi nabave linearnog akceleratora, prvog takvog aparata u Hrvatskoj kojim se smanjuje zračenje, ubrzava liječenje i oporavak oboljelih od raka dojke . Pokrovitelj humanitarnog projekta 'Darujmo ružičasti život' je predsjednika Republike Ivo Josipović koji je večeras, uoči revije, istaknuo kako je solidarnost ostala karakteristika Hrvatske unatoč teškim vremenima. Želimo upozoriti javnost na ovu tešku bolest, ali i ukazati na optimizam i mogućnost da se bolest prevenira ili na vrijeme počne uspješno liječiti, poručio je predsjednik Josipović. Kreacije hrvatskih modnih dizajnera na reviji su nosile poznate osobe iz političkog i javnog života, među ostalima, Milanka Opačić, Dijana Pleština, Mia Begović, Maja Blagdan, Leonarda Boban, Anja Šovagović, Tihana Harapin Zelepugin, Ljerka Mintas Hodak, Gordana Sobol, Tatjana Holjevac, Davor Bernardić, Zlatan Zuhrić i drugi. Početku kampanje, koja je dobila potporu Ministarstva zdravlja te Gradskog ureda za zdravstvo, nazočili su i potpredsjednik Hrvatskog sabora Nenad Stazić, ministar zdravlja Rajko Ostojić te zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević. Kampanja, koja će trajati cijele ove godine, nastavlja se u ožujku izložbom radova pacijentica u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, izložbom fotografija žena iz cijeloga svijeta u Klovićevim dvorima te Danom narcisa. Cilj je prikupiti dio novca za 700 tisuća eura vrijedan aparat koji do sada hrvatsko zdravstvo nije imalo, a koji omogućava jednokratno zračenje oboljelim ženama.

ZAGREB/RIM - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić otputovao je u Rim, gdje će danas sudjelovati u radu Međunarodne komisije za Međugorje pri Kongregaciji za nauk vjere u Rimu, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije. Neposredno nakon toga u Rimu će se u ponedjeljak i utorak, 25. i 26. veljače, održati Međunarodni kongres pod nazivom »Sveti Ćiril i Metod među slavenskim narodima: 1150 godina od početka misijskoga djelovanja«. Kardinal Bozanić će sudjelovati na Kongresu te će drugoga dana, 26. veljače, predsjedati popodnevnim, i ujedno završnim dijelom Kongresa, navode iz Zagrebačke nadbiskupije.

SPLIT - Knjiga „Blaženi Alozije Stepinac-propovijedi o deset zapovijedi Božjih“, u kojoj su objavljene 33 Stepinčeve propovijedi na temelju deset Božjih zapovijedi što ih je govorio na misama u Krašiću za vrijeme zatočeništva i koje su do sada bile nepoznate široj javnosti, predstavljena je sinoć u splitskom Nadbiskupijskom sjemeništu. Vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac je istaknuo kako je zagrebački nadiskup kardinal Alojzije Stepinac za hrvatski narod bio ono što je Mojsije bio izraleskom narodu - „posrednik Božje ljubavi“. „Prikaz Stepinčevih propovijedi objavljenih u ovoj knjizi nas osvješćuje da budemo izvršitelji Božjih zapovijedi“, kazao je biskup Jezerinac, dodavši da je Stepinac „čovjek Božji“. Kardinal Stepinac je često govorio o potrebi prenošenja vjere na razumljiv način u crkvama ili školama, kazao je biskup Jezerinac. Knjigu je priredio postulator, odnosno promicatelj postupka za proglašenje svetim Blaženog Alojzija Stepinca mons. Juraj Batelja koji je večeras istaknuo kako Sveta Stolica „nije prihvatila frmulacijuju o Stepinčevom mučeništvu nego je sve stavila u formulaciju - iz patnja, tjeskoba i muka zadobivenih u zatvoru i smrti koja je uslijedila“. „Sveta je Stolica dobro odvagnula povijesni trenutak i svih 14 godina njegova 'križnog puta' stavila u navod njegova mučeništva“, kazao je mons. Batelja Naglasio je kako je ušao u bit problematike u vezi s kardinalom Alojzija Stepinca na temelju 7.800 stranica Udbinih arhiva i dokumenata te je o tomu počeo pisati i posebnu knjigu. „Upoznat sam sa začetkom njegove bolesti, smrti, uništenjem mrtvoga Stepinčevog tijela i njegovog srca, te je potrebno da istina iziđe na vidjelo“, istaknuo je mons. Batelja.

ZAGREB - Knjiga izabranih tekstova hrvatske katoličke publicistice Smiljane Rendić (1926., Splitu - 1994. Rijeka) „Katolički identitet i hrvatski preporod“, koju je priredio Vlado Čutura, predstavljena je sinoć u Hrvatskoj kulturnoj zakladi u Zagrebu. O knjizi su govorili urednik biblioteke „Hrvatska katolička baština 20. stoljeća“ u kojoj je knjiga objavljena, Vladimir Lončarević, priređivač knjige Vlado Čutura, književni kritičar Zdravko Gavran i u ime nakladnika v.d. ravnatelj Glasa Koncila Stjepan Pogačić. Lončarević je istaknuo kako je velik dio onoga što je snagom kršćanskoga duhovnog nadahnuća u umjetnosti, znanosti, socijalnom životu i kulturi stvoreno tijekom XX. stoljeća, ostalo većinom nepoznato i neistraženo. „Ako je bilo poznato i istraženo, onda je bilo prezentno uskom krugu poznavatelja, bez javne recepcije i ugrađenosti u cjelinu hrvatske kulturne baštine svoga vremena“, dodao je. Lončarević ističe kako bi se moglo reći da su hrvatski katolički književnici i mislioci, svi pišući iz idealizma, stradali od „realizma“, osuđeni su na robiju, na smrt, šutnju ili zanemarenost, a tek neki od njih spas potražiše u egzilu, gdje su razvijali publicističku i javnu djelatnost na hrvatskome i stranim jezicima. No, svi oni bijahu nasilno izbrisani iz kodificirane nacionalne memorije, te je knjiga odabranih priloga prvakinje hrvatskoga katoličkog novinarstva, Smiljane Rendić, objavljena s namjerom otimanja zaboravu tih djela. Čutura je istaknuo kako knjiga donosi izbor tekstova Smiljane Rendić - novinarke, vatikanistice, kritičarke, prevoditeljice, pjesnikinje, polemičarke, judaistkinje, dugogodišnje suradnice Glasa Koncila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙