FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijerno prikazan dokumentarni film "Karlovac - Bedem ljubavi"

KARLOVAC, 20. veljače 2013. (Hina) - U karlovačkom Gradskom kazalištu "Zorin dom" večeras je premijerno prikazan dokumentarni film „Karlovac - Bedem ljubavi“, redatelja Želimira Čabraje.

Film o značaju karlovačkog prosvjednog skupa protiv agresije na Hrvatsku u kolovozu 1991. premijerno je prikazan pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke a u organizaciji Društva „Hrvatska žena“ Karlovac. Premijeri filma nazočili su predstavnici Hrvatskog sabora, Ministarstva branitelja, Grada Zagreba, zagrebačke udruge Bedem ljubavi, uglednici iz javnog života Karlovačke županije, te sudionici vremena i protagonisti filma.

Slavica Kavicki, predsjednica Društva „Hrvatska žena Karlovac“ kazala je da film obrađuje događaje i atmosferu u kolovozu 1991. kada su se na više mjesta u Hrvatskoj održavale akcije nazvane 'Bedem ljubavi', što je bio organizirani otpor protiv rata majki hrvatskih vojnika u agresorskoj JNA . Zahvaljujući njihovoj borbi, kazala je Kavicki, od rata je spašeno tisuću mladića iz Hrvatske, a borba majki naišla je na plodno tlo u međunarodnoj javnosti i bitno je pridonijela kasnijem priznavanju Hrvatske.

Na poziv Društva „Hrvatska žena“, Saveza samostalnog sindikata Hrvatske i Hrvatskog radio Karlovca antiratnom prosvjedu u Karlovcu unatoč opasnosti odazvalo se više od 10.000 Karlovčana i Dugorešana.

Organizator prosvjeda Vitomir Begović, koji je tada bio predsjednik karlovačkog ogranka Saveza samostalnog sindikata Hrvatske, opisao je atmosferu u Karlovcu 29. kolovoza 1991. Ispred tadašnje komande JNA, na današnjem Trgu Bedema ljubavi s jedne je strane bila veća količina oružja, snajperi na krovu i svuda okolo KOS-ovci, a s druge strane okupljeno mnoštvo iz Karlovca i Duge Rese koje je pjesmom i izgovaranim porukama mira nadvladalo snagu oružja, a te su slike obišle Hrvatsku i svijet, rekao je Begović. Karlovački prosvjed „Bedem ljubavi“ nazvao je nezaobilaznom karikom u lancu pobjede.

Autor i redatelj filma Želimir Čabraja kazao je prije premijere da film sadrži arhivske filmske isječke iz 1991. i današnja svjedočenja živih sudionika prosvjeda „Bedem ljubavi“. Majke, radništvo i građani okupljenjeni ispred vojnog zapovjedništva JNA pokazali su da ne prihvaćaju agresiju na Hrvatsku i ne žele da hrvatski vojnici sudjeluju u njoj.

Film u koji je uloženo 150.000 kuna financiran je donacijama 102 tvrtke, a već je u pripremi i snimanje dokumentarnog filma o doprinosu karlovačke 110. brigade obrani Karlovca i Republike Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙