FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Baranjski seljaci se povukli s ceste

BILJE, 18. veljače 2013.(Hina) - Prosvjed upozorenja baranjskih seljaka, koji je počeo danas u 12 sati prekinut je u 16 sati, a kako ističu u Udruzi "Baranjska brazda", koja je organizirala prosvjed, cilj je upozoriti Vladu i sve odgovorne na neizdrživo stanje u agraru.

Tražimo hitan sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem i ministrima poljoprivrede i financija, kazao je predsjednik Udruge "Baranjska brazda" Petar Pranjić, koji je ponovio da se osnovni zahtjevi u ovom trenutku odnose na prijedlog zakona o raspolaganju državnim zemljištem, koji ide u drugo saborsko čitanje, i na hitnu isplatu poticaja.

Po njegovim riječima, seljaci su se mirno i dostojanstveno razišli, a na baranjsku obilaznicu, oko jedan kilometar od dravskog mosta s baranjske strane, seljaci su došli sa 70-tak traktora, a oko 30-tak traktora je bilo parkirano u okolnim selima.

Nismo željeli blokirati prometnicu već "poslati jasnu poruku premijeru Milanoviću i svima ostalima u Vladi da shvate da je pet do 12 za hrvatski agrar i selo", rekao je za Hinu Pranjić.

Posebno važnim je ocijenio što zbog izuzetno teške situacije s kojom se seljaci više ne mogu nositi, "seoski trud i muka odlazi u nepovrat u ovršnim postupcima banaka", a što se "sve skupa negativno odražava na život posebno u područjima od posebne državne skrbi odakle mladi odlaze u potrazi za golom egistencijom". Dodao je kako je seljake koji su danas prosvjedovali na baranjskoj obilaznici "strašno naljutila", kako je rekao, "arogantna izjava ministra Linića vezana za prosvjede seljaka".

Pranjić je kazao kako se odmah nakon završetka mirnog prosvjeda u Baranji čuo sa Tomislavom Pokrovcem iz Vukovarsko-srijemske županije koji je rekao da u toj županiji sutra seljaci organiziraju prosvjede na pet punktova. Sutrašnji prosvjedi u Vukovarsko-srijemskoj županiji bit će dodatno usmjereni i na problematiku mljekarstva, dodao je.

Naveo je da će svaki dan održavati prosvjedi upozorenja u jednoj od 13 županija, istaknuvši kako vjeruje da će oni koji trebaju shvatiti da se ne radi o igri i trošenju vremena i novca već o vapaju za pomoć hrvatskom agraru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙