FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Laboratorij za dinamička ispitivanja vezana uz potrese u Hrvatskoj

ŽRNOVNICA, 18. veljače 2013. (Hina) - Splitski Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije danas je u Žrnovnici u blizini Splita otvorio laboratorij za potresna ispitivanja u sklopu kojega je puštena u rad posebna platforma za dinamička (potresna) ispitivanja koja će moći simulirati potrese i tako ispitivati otpornost konstrukcija i objekata na potrese.

"Ovo je prvi takav laboratorij u Hrvatskoj, a u svijetu ih je ukupno 115", rekao je idejni začetnik tog projekta, profesor splitskog Fakulteta građevine, arhitekture i geodezije Frane Radnić.

Platforma je ukopana u tlo, a moći će ispitivati objekte visoke do devet metara.

Riječ je o iznimno vrijednoj i sofisticiranoj opremi. Platforma može vjerno reproducirati proizvoljna ubrzanja podloge i realne potrese te tako utvrditi ponašanje i stvarnu sigurnost građevina pri potresu, rekao je prof. Radnić.

Dodao je da je vrijednost tog projekta nekoliko milijuna eura, ali je uz pomoć Ministarstva znananosti, obrazovanja i sporta te mnogih donatora i prijatelja uspio završiti projekt po znatno nižoj cijeni.

"Ovaj sam laboratorij pripremao deset godina i na njegovoj sam izradi surađivao sa stručnjacima ne samo iz Hrvatske, nego i iz Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke i Srbije", rekao je za Hinu prof. Radnić.

Istaknuo je da će taj laboratorij i platforma za simulaciju potresa pridonijeti edukaciji studenata građevinarstva i arhitekture na tom području, poticanju istraživačkog rada te unaprjeđenju inženjerske prakse i regulative u izgradnji građevina otpornih na potrese.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙